Specijalni sud o pretnjama Martiju: Fokus na pravičnost postupaka

Specijalni sud i Dik Marti
Izvor: Lajmi/Vikipedia

Kosovske specijalizovane komore su fokusirane na svoj mandat, da obezbede pravične, nezavisne, nepristrasne i bezbedne postupke i nisu u mogućnosti da daju nikakve druge informacije, poručili su iz Specijalnog suda za Kosovo onlajn, na pitanje da li će pretnje na račun nekadašnjeg izvestitelja Saveta Evrope Dika Martija uticati na aktuelne procese u Hagu protiv nekadašnjih čelnika OVK.

Nekadašnji izvestilac Saveta Evrope koji je istraživao zločine OVK i trgovinu ljudskim organima Dik Marti, od decembra 2020. godine ima policijsko obezbeđenje, što je naveo u intervjuu za švajcarske medije.

Marti je rekao da pretnja smrću "izgleda dolazi iz određenih krugova srpskih obaveštajnih službi" koje su, kako navodi, tražile od plaćenih ubica iz podzemlja da ga likvidiraju kako bi "bacili krivicu na Albance sa Kosova". 

Povodom ovoga se, između ostalih, oglasila i srpska Bezbednosno-informativna agencija, koja je saopštila da je uputila pismo Federalnoj obaveštajnoj službi Švajcarske (FIS) u kojem najoštrije osuđuje i demantuje maliciozne tvrdnje o uključenosti srpskih bezbednosnih službi u planiranje bilo čijeg ubistva.