Specijalni sud: Početak suđenja u slučaju "Tači i drugi" moguć do kraja godine

tači veselji krasnići seljimi
Izvor: Lajmi

Sudija za prethodni postupak u Specijalizovanim većima Kosova u Hagu kaže da će ako ne bude poteškoća u slučaju "Tači i drugi", suđenje bivšim liderima OVK početi do kraja godine, prenosi Bota sot.

Sudija za prethodni postupak zakazao je sledeću konferenciju o toku tog sudskog postupka za 4. novembra 2022. godine.

Specijalizovane komore saopštile su da je u slučaju "Tači i drugi", Uprava za učešće žrtava 20. oktobra podnela deveti izveštaj u kome se preporučuje da se 11 od 19 aplikanata prihvati kao žrtve u procesu.

Prema Kakncelariji za učešće žrtava, zločini za koje žrtve tvrde da su ih počinili bivši lideri OVK poklapaju se sa mestima i vremenom navedenim u optužnici.

"Žrtve govore albanski i srpski i žive u različitim zemljama. Oni uključuju direktne i indirektne žrtve. Neposredne žrtve ukazuju da su pretrpele štetu zbog nezakonitog zatvaranja, okrutnog postupanja i mučenja u jednom od pritvorskih mesta navedenih u potvrđenoj optužnici", pojašnjavaju iz Specijalizovanih veća.

Na osnovu zvaničnog saopštenja, indirektne žrtve tvrde da su pretrpele štetu kao rezultat progona, nezakonitog pritvora, okrutnog postupanja, mučenja, prisilnog nestanka i ubistva člana porodice.

"Kancelarija za učešće žrtava ocenila je da su sve žrtve pretrpele zločine slične onima koje su navodno počinili isti izvršioci u slučaju 'Tači i drugi' ", navodi se u saopštenju.

Kancelarija je utvrdila da, kao i u slučaju postojeće grupe žrtava, svih 11 žrtava treba smatrati posebno ranjivim, jer i dalje pate od traume i izražavaju strah i zabrinutost za svoju bezbednost i sigurnost svojih porodica , ako njihov identitet postane poznat.

Pored bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija optuženi su i bivši lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji, bivši član Glavnog štaba OVK Redžep Seljimi i bivši portparol OVK Jakup Krasnići.

Od novembra 2020. nalaze se u pritvoru u Hagu gde im se sudi za ratne zločine nad počinjenje na Kosovu.