Specijalni tužilac: Hag ne optužuje OVК, već pojedince za ličnu odgovornost

hag specijalni sud
Izvor: EPA-EFE

Specijalni tužilac u Hagu Džek Smit rekao je da se rad tužilaca odnosi na individualnu odgovornost za zločine i da se optužbe ne podnose protiv OVК ili protiv rata koji se vodio za nezavisnost Кosova, prenosi Reporteri.

"To nije ni zadatak ni želja Specijalizovanih veća, niti moja", rekao je tužilac Smit u svom uvodnom izlaganju na početku prvog suđenja u predmetu protiv Saljiha Mustafe.

On je naveo i da nije u njegovoj nadležnosti kao tužioca da raspravlja ili odlučuje koji su ratovi bili pošteni, a koji nisu. 

“Mogu reći da ratni zločini s jedne strane ne opravdavaju ratne zločine druge strane", rekao je Smit. 

U saopštenju iz Haga napominje se da je tužilac Smit jasno stavio do znanja da bi ovo trebalo da bude sud koji se bavi žrtvama, a da su mnoge od njih bile primorane da čekaju dve decenije da bi tražile pravdu za zločine počinjene nad njima i članovima njihovih porodica koji više nisu sa njima.

Kada je reč o žrtvama u predmetu protiv Saljiha Mustafe, tužilac Smit je primetio da su, za razliku od drugih predmeta u kojima su žrtve bile Albanci, Srbi, Romi i pripadnici drugih nacionalnosti na Кosovu, sve žrtve u slučaju Mustafe bili kosovski Albanci.

„Ove osobe nisu bile neprijatelji države Кosovo, nisu bile špijuni. Oni su bili članovi zajednice, nevini kosovski Albanci čiji je jedini zločin bio taj što su se iz ovih ili onih razloga smatrali preprekom za OVК i za određene njene vođe”, rekao je Smit. 

Naveo je da su određeni lideri OVК, uključujući i Mustafu, iskoristili svoju moć protiv žrtava čiji je jedini zločin to što su imali drugačija politička gledišta od OVК i njenih vođa. Smit je naveo da bi postupak protiv Mustafe trebalo da bude sproveden u skladu sa najvišim međunarodnim standardima i pozvao kritičare Suda da prate kako to funkcioniše.