Specijalno tužilaštvo obavestilo sud da je okončalo predmet protiv Gucatija i Haradinaja  

Gucati i Haradinaj
Izvor: Reporteri

Specijalizovano tužilaštvo (SPO) obavestilo je sudsko veće da je okončalo predmet protiv bivših lidera ORV OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, prenosi Reporteri.

To obaveštenje je objavljeno 10. novembra i dopis je dostavljen Specijalnom sudu.

Sudsko veće u postupku protiv Gucatija i  Haradinaja odredilo je 6. decembar kao datum za početak izvođenja dokaza odbrane, a prethodno će biti održana pripremna konferencija odbrane 2. i 3. decembra.

Očekuje se da će odbrana podneti zahtev za odbacivanje pojedinih ili svih optužbi po pravilu 130 do 17. novembra.

Suđenje Gucatiju i Haradinaju je počelo 7. oktobra, a četvrti svedok Danijel Moberg završio je svedočenje 5. novembra. 

Hisni Gucati se zajedno sa Nasimom Haradinajem tereti za krivična dela protiv sprovođenja pravde, odnosno za ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, za zastrašivanje svedoka, osvetu i narušavanje tajnosti postupka.

"Optužbe iznete u potvrđenoj optužnici zasnivaju se na osnovanoj sumnji da su najmanje u periodu od 7. do 25. septembra 2020. Gucati i Haradinaj  neovlašćeno obelodanili informacije zaštićene Zakonom o specijalizovanim komorama, uključujući identifikacione podatke nekih (potencijalnih) svedoka, na tri konferencije za štampu i drugim javnim aktivnosti, kao i daljim širenjem gde se izjave nalaze na mrežama", navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća.

Gucati i Haradinaj su optuženi da su davali pogrdne komentare na račun potencijalnih svedoka i više puta izražavali nameru da naškode radu Specijalizovanih veća.

"Ovim akcijama Gucati i Haradinaj su narušili tajnost postupka i zastrašili (potencijalne) svedoke Specijalizovanog tužilaštva i kao rezultat toga ometali rad i istrage SPO", navodi se u obaveštenju Specijalizovanih veća Kosova.