Specijalno tužilaštvo traži produžetak pritvora Veseljiju, Krasnićiju i Seljimiju

Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi
Izvor: Klan Kosova

Kancelarija specijalizovanog tužioca uputila je podneske sudiji za prethodni postupak Nikolasu Gijou kojima je zatražila produženje mere pritvora protiv bivših vođa OVK Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, koji su u Specijalnom sudu optuženi za ratne zločine, prenosi Kljan Kosova.

Oni su u pritvoru od novembra 2020. godine, prenosi "Zakletva pravde".

Kancelarija specijalizovanog tužioca je 29. aprila podnela izmenjenu optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija. Tužilaštvo tvrdi da su četvorica optuženih počinili i ratne zločine u Gnjilanu, Budakovu i Semetištu.

U aneksu objavljenom u vezi sa zločinima koji su se navodno dogodili u Semetištu i Budakovu, tužilaštvo je navelo ratne zločine kao što su nezakonito ili proizvoljno hapšenje i zatvaranje, okrutno ili nehumano postupanje, mučenje, ubistvo.

Kao zločini protiv čovečnosti navode se zatvaranje, druga neljudska dela, mučenje, ubistvo, prisilni nestanak ljudi i progon.

Ratni zločini za koje se tvrdi da su se desili u Gnjilanu odnose se na nezakonito ili proizvoljno hapšenje i pritvor, okrutno ili nehumano postupanje, mučenje i ubistvo, dok se kao zločini protiv čovečnosti navode zatvaranje, druga neljudska dela, mučenje, ubistva i progon.

Dana 9. novembra 2020. godine, u svojim prvim pojavljivanjima pred sudom, Jakup Krasnići i Hašim Tači izjasnili su se da nisu krivi po optužbama koje im se stavljaju na teret. Veselji je isto izjavio u svom pojavljivanju 10. novembra, kao i Seljimi 11. novembra.

Optužnica protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija potvrđena je 26. oktobra 2020. godine.