Tači o novim optužbama: Nisam kriv

Hašim Tači
Izvor: printskrin

Nekadašnji kosovski predsednik i jedan od lidera OVK Hašim Tači izjasnio se da nije kriv povodom nove, izmenjene optužnice u slučaju protiv njega i drugih lidera OVK, a gde se oni između ostalog terete i za ratne zločine u Gnjilanu, Budakovu i Semetištu, objavljeno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova.

Tači je, kako prenosi Telegrafi, između ostalog naveo i da nije razumeo nove optužbe.

„Nisam ih razumeo jer nisam mogao da ih pročitam, jer su bile dodatno izmenjene. Izjašnjavam se da nisam kriv iako to još nisam pročitao“, rekao je Tači.

Njegov branilac, advokat Gregori Kihou je dodao da veruje da zbog velikog broja intervencija u tekstu, pored Tačija, ni ostali optuženi ne mogu da razumeju za šta se terete.

„Sa ovim izmenama je nemoguće da se razume o čemu se radi. Sa Tačijem smo razgovarali o tim pitanjima i rekli smo da će se u ovom trenutku izjasniti da nije kriv“, rekao je Tačijev advokat.

Specijalno tužilaštvo  je 29. aprila podiglo izmenjenu optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Redžepa Seljimija i akupa Krasnićija. Tužilaštvo tvrdi da su četvorica optuženih počinili ratne zločine u Gnjilanu, Budakovu i Semetištu.

Oni se teretet za ubistvo, mučenje, nehumano postupanje i protivzakonita hapšenja.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići se od novembra 2020. godine nalaze u pritvoru Specijalnog suda.