Tačijev advokat traži saslušanje devet diplomata u svojstvu odbrane zbog straha od smrti

Hašim Tači
Izvor: Reporteri

Odbrana bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija u Hagu traži da devet visokih diplomata, koji treba da svedoče u njegovu korist, budu što pre ispitani jer su stari i mogu da umru, prenosi Ekonomija onlajn.

Zbog starosti svedoka, a posebno nakon smrti Medlin Olbrajt, Tačijev advokat je zatražio da ovih devet visokih diplomata odmah svedoče. Da li će se tako nešto realizovati ili ne, odlučiće sudija za prethodni postupak.

Među visokim zvaničnicima, koji bi svedočili u korist Tačija, najverovatnije može biti i Den Everts, bivši šef misije OEBS na Kosovu 1999. godine, prenosi list Nacionale.

Iako njegovo ime ni u jednom trenutku nije potvrđeno novinama, njegove izjave su bile deo liste oslobađajućih dokaza za Tačija.

Naime, zbog Evertsove izjave, odbrana je optužila Tužilaštvo za skrivanje oslobađajućih dokaza.

Den Everts je poznat po svojoj izjavi podrške bivšem predsedniku Tačiju. U pogovoru svoje knjige "Rađanje demokratije: Hašim Tači i put ka nezavisnosti Kosova", Everts je govorio o Tačijevoj ulozi u ratu.

"Primeri takvog uspeha su retki. To je u velikoj meri sproveo Hašim Tači, koji je svojim borcima – koji su čvrsto verovali da se mogu integrisati u regularnu vojsku – objasnio da je najbolje što im može ponuditi da integriše 3.000 ljudi u novu snagu, plus još 2.000 rezervista. Još nekoliko stotina bi moglo biti obučeno da postanu policajci, ali tek nakon nekog vremena i nakon provere. Uhvaćen između čekića i nakovnja, Tači je morao da spretno manevriše kako bi ispunio svoje obaveze i ostao kredibilan u očima UNMIK i KFOR, braneći svoju poziciju šefa OVK", napisao je Everst.

Tačijev advokat pomenuo je i vojne ličnosti koje su imale funkcije u NATO, a pretpostavlja se da je Vesli Klarka jedan od mogućih Tačijevih svedoka.

Klark, koji je bio komandant NATO, imao je česte kontakte sa Tačijem još od vremena rata. Klark je 2020. rekao da optužnice Specijalnog suda imaju tendenciju da ometaju napredak Kosova.

"Pritisci i napori da se Kosovo omalovaži nikada nisu prestali", izjavio je Klark.

Što se tiče optužnica Specijalnog suda, general Klark je izjavio da nema pojma da li su istinite ili ne. Međutim, prema njegovim rečima, vidi se da je to kontinuitet aktivnosti koji je dosta vidljiv i 20 godina kasnije.

Još jedna vojna ličnost, koja bi potencijalno mogla da svedoči u Specijalnom sudu je Majkl Dejvid Džekson, prvi komandant KFOR na Kosovu.

Iako ništa nije potvrđeno, Džekson je takođe bio u kontaktu sa Tačijem od rata, 2016. godine Tači ga je odlikovao ordenom.

Kako se navodi, ovo su samo tri od mogućih imena koja se pominju kao potencijalni svedoci u Specijalnom sudu, gde se terete bivši lideri OVK. Nijedno od imena nije potvrđeno, ali s obzirom na vezu sa bivšim predsednikom i doprinos ovih imena tokom rata, potencijalno bi svako moglo da se nađe na spisku Tačijevih advokata.

Ovih devet međunarodnih svedoka su svi bili, u vreme podizanja optužnice, visoke međunarodne diplomate, administratori i vojne ličnosti na visokim položajima u Organizaciji Severnoatlantskog pakta (NATO), Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS),Ujedinjene nacije (UN), Privremena uprava UN na Kosovu (UNMIK), Kosovska posmatračka misija (MVK), Diplomatska posmatračka misija Kosova (MKDK) i visoki vladin zvaničnik iz Srbije.

"Oni su blisko sarađivali sa Tačijem, kako na profesionalnom planu, tako i u nekim slučajevima i lično", navodi se u pismu Tačijevog advokata.

Advokat Hašima Tačija Gregori Kiho, uputio je 7. oktobra zahtev, gde je istakao da se odmah saslušaju iskazi devet diplomata, jer su stari i mogu da umru kao što je bio slučaj sa svedočenjem bivše državne sekretarke Medlin Olbrajt.

Specijalni sud je, u odgovoru Nacionalnom listu, saopštio da ne postoji rok za odlučivanje o ovom zahtevu.

"U svom podnesku od 7. oktobra 2022. godine, Tačijeva odbrana traži od sudije prethodnog postupka da dozvoli svedočenje specijalnih svedoka pre suđenja zbog starosti i fizičkog stanja ovih svedoka. Za ovaj podnesak je na sudiji za prethodni postupak. Nema određenog roka", kaže se u odgovoru.

Tačijev advokat je zatražio da se odmah izabere član porote, odnosno sudije u celini, da saslušaju ova svedočenja. Prema propisu tako nešto je potpuno dozvoljeno. Sada je odluka da li će ove diplomate biti saslušane odmah ili ne u potpunosti u rukama sudije za prethodni postupak.