Tačijev advokat: Zločine počinili pojedini Albanci, a ne rukovodstvo OVK

Advokat Gregori Kiho
Izvor: Kosovo Online

U Hagu je jutros nastavljeno suđenje vođama nekadašnje OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, koji su optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.


Gregori Kiho, advokat Hašima Tačija, negirao je sve tvrdnje Specijalnog tužilaštva u procesu protiv bivših čelnika Oslobodilačke vojske Kosova.

Kiho je izjavio da Tači nikada nije negirao da su počinjeni ratni zločini, ali da ih, prema njegovim rečima, nije počinila OVK.

Prema Kihou, zločini nisu bili motivisani, već su ih počinili albanski pojedinci.

“Zločini su počinjeni, ali ne motivisani. Tači ne poriče da su neke zločine počinili neki albanski pojedinci, ali negira tvrdnju da je zločine počinilo rukovodstvo OVK”, rekao je on.

Prema rečima advokata, Tači nije imao razloga da učestvuje u zločinima jer je "znao da uspeh oslobodilačkog pokreta zavisi od zapadnih zemalja, posebno Sjedinjenih Američkih Država".

"Tači je znao da Kosovo ne može da postigne nezavisnost bez pomoći SAD. Imao je motivaciju da se ne upušta u udruženi zločinački poduhvat”, dodao je.

Pokušavajući da argumentuje tvrdnju kako Tači nije imao kontrolu nad komandantima OVK, advokat Kiho je podsetio da u Rambujeu Tači nije mogao sam da donese odluku o potpisivanju sporazuma.

“Hašim Tači nije mogao da potpiše sporazum iz Rambuja bez saglasnosti regionalnih komandanata. Otputovao je u Sloveniju da dobije saglasnost Adema Demaćija, koji je odbio sporazum iz Rambujea.

Čak je i bivša američka sekretarka Medlin Olbrajt zvala Demaćija da ga ubedi“, rekao je američki advokat.

Kiho je rekao da se Tači protivi svim tvrdnjama da je zločine počinila OVK.

Advokat Kiho citirao je bivšeg američkog generala Veslija Klarka.

"Još uvek ne znamo koliko je srpskog stanovništva umešano u zločine. Mnogi od njih su mogli da učestvuju u zločinima. Neki će otići. Neki mogu biti meta međunarodne pravde. OVK je pozvala na multietničko društvo. Verujemo u to“ rekao je Klark.

Redžep Seljimi se takođe obratio u sudu, poručivši "da se ne plaši pravde, već nepravde". On je u obraćanju pred Specijalnim sudom rekao OVK nije bila dobro organizovana vojska.

„Verujem da će na kraju moja nevinost biti dokazana. Svi mi zajedno koji smo ovde, bez obzira na političke razlike koje smo možda imali, iznećemo istinu o OVK, da smo nevini. Hteli smo da organizujemo vojsku, ali nismo uspeli, nismo uspeli. Nismo imali ljude i oružje. Čak su i uniforme bile dizajnirane i obojene“, rekao je Seljimi, i dodao da Kosovo nije htelo rat, već je bilo prinuđeno na to.

Seljimi je rekao i da je srpski režim trovao učenike u školama.

Suđenje četvorici bivših vođa OVK, koje je počelo je juče, nastavljeno je danas u 9 sati, a prenos sednice emituje se odloženo 45 minuta.

Uvodno izlaganje ima odbrana optuženih.

Uvodna izlaganja predviđena su u prva tri dana, a izvođenje dokaza bi trebalo da počne 11. aprila.

Tužilaštvo je ranije navelo da će tokom ovog postupka biti ispitano 312 svedoka i da im je za to potrebno oko 545 radnih sati.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za ratne i zločine protiv čovečnosti počinjene u 42 nelegalna pritvora bivše OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno.

Optuženi su da su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali, a za te zločine im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.