Tačijeva odbrana pokušava da ospori rad Specijalnog suda i izveštaj Martija

Hag - Specijalni sud
Izvor: Koha ditore

U nizu pokušaja da se ospori Specijalizovani sud za zločine na Кosovu, sa sedištem u Hagu, gde je Hašim Tači optužen za ratne i zločine protiv čovečnosti, zlostavljanja i ubistva, odbrana bivšeg komandanta OVК tražila je da optužnica bude odbačena, prenose Večernje novosti.

U dokumentu koji je u ponedeljak objavljen naveli su dva razloga - da ova pravosudna institucija nije nadležna za optužbe, jer joj je mandat istekao još u avgustu 2020. godine, i da se, tvrde advokati, nijedna ne odnosi na Izveštaj Saveta Evrope o nehumanom postupanju sa ljudima i ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Кosovu, specijalnog izvestioca SE Dika Martija, zbog kojeg su specijalizovana veća i osnovana.

Martijev dokument se, kako su naveli, "odnosi na nehumano postupanje sa ljudima i ilegalnu trgovinu organima u pritvorskim objektima u severnoj Albaniji uglavnom od leta 1999. pa nadalje, u vreme kada su srpske snage bezbednosti napustile Кosovo".

U njihovoj interpretaciji, ovi zločini su organizovani kriminal ili mafijaško razbojništvo, pre nego "ratni ili zločini protiv čovečnosti", a OVК nije bila borbena frakcija poput konvencionalne vojske, pa "nije ni bilo imenovanja glavnokomandujućeg, čija bi naređenja drugi ispunjavali".

Ipak, Tačijevi advokati koji su i tokom statusnih konferencija pitali gde su optužbe o tzv. žutoj kući u Albaniji, jednoj od lokacija iz Martijevog izveštaja, gde su organi vađeni, "zaboravili" su na nekoliko činjenica.

Najpre, da se baš u dokumentu koji je usvojio Savet Evrope, između ostalih na ruti trgovine organima, spominju dva "mučilišta" - u Cahanu i Кukešu. Ova dva mesta u Albaniji pominju se i u optužnici protiv Tačija, ali i njegovih ratnih prijatelja Redžepa Seljimija, Jakupa Кrasnićija i Кadrija Veseljija.

Marti je, takođe, jasno označio Tačija i OVК kao krivce.

Drugo, podizanju optužnica nije kraj, pa je moguće da će se u njima naći i trgovina organima. U novoj ili proširenoj, postojećoj. I na kraju, do sada je nekoliko puta rečeno da sud nastavlja mandat i da odluku o prestanku rada donosi Savet Evropske unije, a ne Priština, pa su svi podnesci o (ne)nadležnosti odbijeni.

Inače, četvorka se tereti na najmanje 98 ubistava i mučenja i kidnapovanja najmanje 407 ljudi (Srba, Roma i nelojalnih Albanaca) od marta 1998. do septembra 1999. godine.

I Кrasnići je imao zamerke na optužnicu, pa je njegov advokat tražio pojašnjenje za koje se zločine on tereti, jer je, kako je primetio, Tužilaštvo dalo opšte opise.

Seljimijeva odbrana je podnela podnesak gde su naveli da Specijalni sud nije nadležan.