Tačijeva odbrana traži dozvolu da uloži žalbu na odluku sudije za prethodni postupak

Hašim Tači
Izvor: Reporteri

Odbrana bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija zatražila je dozvolu da uloži žalbu na odluku sudije za prethodni postupak Nikolasa Gijua po predlogu odbrane protiv nove optužnice, koji je samo delemično odobrio zahtev Tačijeve odbrane, prenosi Reporteri.

Prema podnesku odbrane, nove optužbe su nekonkrtne i sadrže značajne greške u izjavi.

"Odbrana je zatražila od Specijalnog tužilaštva da izmeni optužnicu kako bi se precizirale tvrdnje u vezi sa navodnim ponašanjem Hašim Tačija. Ako se to ne desi, Specijalnom tužilaštvu će biti naloženo da umanji ili ukloni optužbe“, navodi se u pismu odbrane.

Ističe se da je rešenjem od 22. jula 2022. godine sudija za prethodni postupak delimično usvojio predlog odbrane i naložio Specijalnom tužilaštvu da podnese ispravljenu verziju optužnice do 30. septembra 2022. godine. Međutim, navodi se da je sudija odbio preostali deo predloga odbrane.

Odbrana traži dozvolu za ulaganje žalbe na tu odluku, koju pobija po četiri pitanja.

"Prvo pitanje je da li je prvostepeni sudija pogrešio kada je zaključio da je izjava o identitetu učesnika udruženog zločinačkog poduhvata koji su direktno počinili zločine na osnovu optužbi ne vodeći računa o obavezi tužilaštva da potvrdi materijalne činjenice o svakoj od optužbi“, navodi se u dopisu odbrane.

Kako se dodaje, drugo pitanje je da li je prvostepeni sudija pogrešio kada je utvrdio da je dovoljno detaljno naveden identitet žrtava zločina, dok je treće pitanje da li je pretpretresni sudija pogrešio kada je zaključio da je lokacija izvršenja zločina navedena dovoljno detaljno.

"Četvrto pitanje je da li je porvostepeni sudija pogrešio kada je zaključio da su dodatni detalji o navodnoj povezanosti optuženog sa zločinima za koje se tereti navedeni dovoljno detaljno, uzimajući u obzir obavezu tužilaštva da utvrdi materijalne činjenice koje potkrepljuju svaku od optužbi i pravo optuženog da bude adekvatno informisan o svojoj ulozi u navodnim zločinima”, navodi odbrana.

Prema odbrani, ova pitanja bi uticala na pravičan i brz razvoj procesa ili ishoda suđenja. Takođe, kažu da bi trenutna odluka veća Apelacionog suda mogla materijalno da unapredi postupak.

Kancelarija specijalizovanog tužioca je 29. aprila podnela izmenjenu optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

Tužilaštvo tvrdi da su četvorica optuženih počinili i ratne zločine u Gnjilanu, Budakovu i Semetištu.