Tapušković: Novi Tačijevi branioci imali pristup dokazima o Žutoj kući, to je sukob interesa

Branislav Tapušković
Izvor: N1

Nemojte da se čudite što su bivši tužilac Haškog tribunala Piter Mekloski i bivši ministar pravde u misiji UN na Kosovu Albert Moskovic novi advokati Hašima Tačija, pa to je "normalno", kaže advokat Branislav Tapušković.

Tapušković naglašava da tu postoji sukob interesa, jer su Tačijevi novi zastupnici "imali pristup dokumentima o Žutoj kući i drugim zločinima koje je počinila OVK i mogli su ista ta dokumenta i da unište".

"I gde su sada ti dokumenti o Žutoj kući. To jeste sukob interesa, jer su imali pristup svemu. A što se tiče troškova odbrane, koliko se novca izdvaja, možemo samo da zamislimo kolike su cifre u pitanju, kada se setimo Haradinaja i njegovih suđenja u Hagu. I da naglasim mi još uvek ne znamo tačno, konkretne slučajeve za koje je Tači optužen, jer za sada se samo spominju optužnice za ubistva Albanaca", kaže Tapušković za Kosovo onlajn. 

Da podsetimo, bivši tužilac Haškog tribunala Piter Mekloski i bivši ministar pravde u misiji UN na Kosovu Albert Moskovic novi su branioci nekadašnjeg kosovskog predsednika i komandanta OVK Hašima Tačija

Američki pravnik Mekloski je u Haškom tribunalu, tokom dve decenije, vodio istragu i bio glavni tužilac u suđenjima optuženima za genocid u Srebrenici.

Albert Moskovic, takođe američki pravnik, na Kosovu je 2006-2007. bio direktor odeljenja UNMIK za pravosuđe.