Trendafilova poručila u Prištini: Zaštita svedoka od izuzetnog značaja

Ekaterina Trendafilova
Izvor: Koha ditore

Predsednica Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu Ekaterina Trendafilova, koja boravi u Prištini, poručila je da je zaštita svedoka od izuzetnog značaja, kao i da je najbolja sudska presuda bezvredna ukoliko se donese na teret naroda, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Trendafilova je na konferenciji za novinare u Prištini danas izrazila nadu da se Specijalizovana veća neće suočavati sa slučajevima u kojima bi život nekog svedoka bio ugrožen i ponovila da je zaštita svedoka jedan od razloga zašto se Specijalni sud nalazi u Hagu. Ona nije mogla da precizira da li Specijalizovano tužilaštvo planira da podigne nove optužnice.

Govoreći o mandatu suda, Trendafilova je rekla da će on prestati onda kada Savet Evrope obavesti Kosovo da su završene istrage i sudski postupci. Takođe je podsetila kako i zašto su osnovana Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu.

"Mandat suda je definisan Zakonom o Specijalizovanim većima i Kancelariji specijalizovanog tužioca kako bi se garantovalo pravično, nepristrasno suđenje i on je nadležan za zločine koji su počinjeni tokom i nakon sukoba na Kosovu od 1. januara 1998. godine do 31. decembra 2000.", rekla je Trendafilova.

Ovaj zakon je u Skupštini Kosova usvojen 2015, a sud je postao funkcionalan dve godine kasnije, 2017. godine.

Govoreći o predmetima koji se vode pred Specijalnim sudom, Trendafilova je rekla da će suđenje Saljihu Mustafi početi 15. septembra, a da se do kraja meseca očekuje i početak sudskog procesa protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja. 

Kada je u pitanju slučaj bivšeg predsednika Hašima Tačija, Trendafilova je navela da su još u toku pripreme za početak sudskog procesa. Osim Tačija, istom optužnicom su obuhvaćeni još trojica bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, Kadri Veseljia, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija. Njima se na teret stavljaju ratni zločini protiv stotina civila i osoba koje nisu aktivno učestvovale u sukobima.

Nekoliko osoba ometalo je konferenciju za novinare koju je držala Trendafilova, uz povike da Specijalni sud neće doneti pravdu i izrazili su zabrinutost zbog "curenja strogo poverljivih sudskih dokumenata".

Inače, pred Specijalizovanim većem u Hagu se vodi postupak protiv predsednika i potpredsednika Udruženja ratnih vetrana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zbog ometanja službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanja svedoka, odmazde i povrede tajnosti postupka. Udruženje ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova je septembra prošle godine na tri konferencije za novinare saopštavalo kako im anonimna osoba dostavlja na "hiljade dosijea sa imenima svedoka i njihovim adresama". Isti dokumenti su deljeni i samim medijima, a njihova autentičnost nije potvrđena.

Specijalizovana veća istražuju navodne zločine koje su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova počinili nad etničkim manjinama i političkim rivalima od januara 1998. do decembra 2000. godine.

Ja
07. Septembar 2021.
Svedoci trebaju biti zadticeni!!!