Trendafilova: Većina građana Kosova smatra da je Specijalni sud pravičan

Trendafilova
Izvor: Twitter

Predsednica Speijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu Ekaterina Trendafilova istakla je da, prema istraživanju, uprkos onima koji se glasno protive Kosovskim specijalizovanim većima, većina ljudi veruje da će sud obezbediti poštovanje prava optuženih i da će postupak biti pravičan, prenosi Albanijan post.

Trendafilova je istakla da su Specijalizovana veća fokusirana prvenstveno na ispunjavanje svog mandata koji mu je dao kosovski parlament, obezbeđujući da se njegovi postupci vode na nezavisan, pravičan, nepristrasan i siguran način.

"Odluke i presude Specijalizovanih veća će govoriti same za sebe, čime će pokazati da su legitimna i kredibilna da ispune svoj mandat", uverena je ona.

Ona je istakla da će pred Specijalizovanim većima Kosova biti suđeno samo pojedincima koji su počinili zločine.

"Želim da budem jasna, odgovaraće samo pojedinci za zločine koji su navodno počinjeni i neće odgovarati nijedna etnička grupa, organizacija ili zajednica. To se ogleda i u članu 16 zakona koji govori o 'pojedinačnoj krivičnoj odgovornosti' ", kaže ona u intervju za Albanijan post.

Ona je objasnila da sve optužnice potkrepljene ovim principom protiv pojedinaca.

Nakon hapšenja četvorice bivših lidera OVK, Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, Tužilaštvo Specijalnog suda u Hagu pozvalo je na brz početak suđenja protiv njih, rekavši da će ono biti spremno najkasnije do leta 2021.godine. Međutim, suđenje još uvek nije počelo.

Trendafilova je tim povodom istakla da rokove za početak suđenja određuju sudije.

"Rok za početak suđenja u slučajevima Gucati, Haradinaj i Mustafa je poštovan i nije prekršen. Čak i u slučaju protiv Šalje, sudija za predrasude je nagovestio da namerava da ga stavi u sudsko telo do kraja avgusta", naglasila je ona.

Ona je dodala da se "predmet protiv Tačija i drugih" vodi u skladu sa pravnim okvirom Specijalizovanih veća i pretpretresni sudija će izdati naredbu ili odluku koja je neophodna da bi se obezbedila brza priprema predmeta za suđenje, kao što je to učinjeno sa drugim predmetima.

Trendafilova je istakla da Zakon koji je usvojio kosovski parlament predviđa saradnju suda sa drugim državama

"Zakon koji je usvojila Skupština Kosova predviđa da Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo mogu da sklapaju sporazume sa državama, međunarodnim organizacijama i drugim subjektima u cilju ispunjavanja svog mandata, a posebno u vezi sa saradnjom i sudskim sporovima. S kim se traži da sarađuje i kakvi će dokazi biti dostavljeni, odgovornost je Specijalizovanog tužioca", rekla je ona.

Tužilaštvo je optuženo da je čuvalo u tajnosti pismo američkog Stejt departmenta od 4. maja 1999. u kojem se navodi da ne postoji politička struktura niti efektivna komanda i kontrola OVK, a Trendafilova je za Albanijan post kazala da ne može da komentariše postupke koji su u toku.

"Jedino što mogu da kažem jeste da je na pretpretresnom sudiji da obezbedi da se stranke pridržavaju Pravilnika i rokova i Pravilnika koje je postavio u vezi sa obelodanjivanjem dokaza", naglasila je.

Na pitanje zbog čega nije pokrenuta istraga o curenju dokumenata od strane Specijalizovanih veća, kada su Nasim Haradinaj i Hisni Gucati osuđeni zbog odavanja informacija, Trendafilova je odgovorila da je tužilac odgovoran za istragu.

"Verujem da je on u najmanje dva slučaja javno rekao da on istražuje ovo pitanje. Gucati i Haradinaj nisu proglašeni krivim za izdavanje dokumenata specijalizovanog tužioca. Ali sudsko veće je osudilo optužene za zastrašivanje svedoka i narušavanje tajnosti postupka. To su zločini po Krivičnom zakoniku Kosova", kazala je ona.

Trendafilova je u zaključku izrazila zadovoljstvo radom suda. Ona je rekla da je "od septembra 2020. do marta 2021. uhapšeno osam optuženih, a pokrenuta su četiri postupka.

"Sve se to dogodilo tokom pandemije, a većina osoblja je radila na daljinu. Od tada je održano preko 130 ročišta, emitovanih na albanskom, srpskom i engleskom jeziku, a sudije pretpretresnog, sudskog, apelacionog i ustavnog veća donele su 1.200 odluka i naredbi", zaključila je Trendafilova.

Trendafilova je trebalo da poseti Kosovo 4. jula, ali je ta poseta otkazana.