Tužilac traži da sud odbije zahtev Gucatija i Haradinaja

hisni gucati nasim haradinaj
Izvor: lajmi.net

Specijalizovano tužilaštvo Kosova zatražilo je od suda da odbije zahtev branilaca Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, kojim su tražili da sud odbaci optužnicu protiv njih, osporavajući njenu formalnu ispravnost, prenosi Tanjug.

U svom zahtevu branioci su tvrdili da se oni optužnicom, koja je potvrđena odlukom suda 14. decembra, terete za krivična dela koja nisu propisana zakonima Kosova, kao i da je puna nejasnih fraza koje su dvosmislene i onemogućavaju da optuženi razumeju optužbe za koje se terete.

Sa druge strane, u odgovoru tužilaštva koji je danas objavljen, tvrdi se da su Specijalizovana veća i tužilaštvo Kosova nadležni za suđenje optuženima, te da ovim zahtevom odbrana pokušava da pokrene pitanja na koja je sud već dao odgovor potvrđivanjem optužnice.

"U skladu sa zakonodavnom namerom i načelom da se lica moraju goniti i kažnjavati u skladu sa zakonom koji važi u vreme izvršenja krivičnih dela, sudija je već dao odgovor na izazove odbrane - da su Specijalizovana veća nadležna za krivična dela i modalitete odgovornosti koji su ugrađeni u članove 6 (2) i 15 (2), kako su prenumerisani u Kosovskom krivičnom zakoniku iz 2019. godine", precizira se u dopisu tužilaštva.

Podseća se da odbrana Gucatija i Haradinaja nije tražila dozvolu da uloži žalbu na tu odluku, kao što ni ovim zahtevom ne uspeva da pokaže bilo kakvu grešku u obrazloženju ili da je preispitivanje optužnice na drugi način neophodno da se izbegne nepravda.

Što se tiče jasnosti i preciznosti optužnice, tužilaštvo navodi da se, suprotno tvrdnjama odbrane, a uzimajući u obzir prirodu krivičnih dela i okolnosti ovog slučaja, u optužnici navode neophodne materijalne činjenice koje podržavaju elemente krivičnih dela i vidove odgovornosti i dovoljno specifičnosti da optuženi mogu da razumeju predmet protiv njih i pripreme odbranu.

"Kao što je potpuno jasno iz optužnice, ovaj slučaj je zasnovan javnim izjavama optuženih i direktnom učešću u nezakonitom širenju poverljivih i nejavnih informacija koje se odnose u vezi sa poverljivim istragama Tužilaštva", navodi se u dopisu.

Gucati i Haradinaj su optuženi da su, kao predsednik i potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK iznošenjem u javnosti tajnih podataka Specijalizovanog tužilaštva o identitetu svedoka, ugrozili postupke koji se vode protiv pripadnika OVK.

Njihovi branioci tvrde da krivična dela za koja se terete optužnicom nisu krivična dela prema zakonima tzv. Kosova, kao i da je optužnica "puna nejasnih fraza koje su dvosmislene i ne omogućavaju optuženom da razume slučaj protiv njega".

U prilog drugoj tvrdnji naveli su 28 primera za nerazumljivost, pored ostalih i sledeći: "Kao deo takvih izjava, Hisni Gucati / ili Nasim Haradinaj javno: (i) potvrdili itd ".

Advokati postavljaju pitanje: "Da li se tvrdi da su optuženi javno potvrdili itd. ili se tvrdi da je to učinio Haradinaj?

Gucati je u decembru negirao krivicu za optužbe koje ga terete, dok je Haradinaj odbio da se izjasni o krivici jer uopšte ne priznaje taj sud.

Obojica se nalaze u pritvoru u Hagu, od hapšenja na Kosovu 25. septembra 2020.

Terete se u četiri tačke optužnice za krivična dela: ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka tokom krivičnog postupka, odmazda, povreda tajnosti postupka.

Optužnica protiv Gucatija i Haradinaja potvrđena je 11. decembra 2020, a objavljena 14. decembra 2020.

U njoj se navodi da su najkasnije od 7. do 25. septembra, na tri konferencije za štampu i drugim skupovima koji su se medijski prenosili, kao i daljim distribuiranjem informacija, između ostalog i putem izjava na društvenim mrežama, Gucati i Haradinaj neovlašćeno otkrili informacije zaštićene Zakonom o Specijalizovanim većima, uključujući podatke o izvesnim (potencijalnim) svedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet.

Gucati i Haradinaj su (potencijalnim) svedocima upućivali potcenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali nameru da sabotiraju rad Specijalizovanih veća, navodi se u pored ostalog u optužnici.

Ja
22. Februar 2021.
Zato bi trebalo da neko drugi radi u taj albanski sud kakav je taji sud zakon sto nepravde narodu cine godinama kriju istinu pravdu dokle ce te lazi ?!!!!!