Da li je moguć povratak Tačija na Kosovo i u ulogu pregovarača s Beogradom?

Hašim Tači i Aljbin Kurti
Izvor: Klan Kosova

Iznenadni dolazak Hašima Tačija u Prištinu na jednodnevno odsustvo iz haškog pritvora, kako bi obišao bolesnu majku, pre nekoliko dana izazvao je različite komentare u kosovskoj javnosti jer se poklopio sa krizom na severu, izazvanom potezima aktuelnog premijera Aljbina Kurtija. Iznenada počelo je da provejava pitanje, da li je moguće da se Tači vrati i preuzme opet bitnu ulogu u političkom životu, a posebno u dijalogu sa Srbijom.

Tačiju se kao jednom od lidera OVK, u Hagu sudi za ratne zločine, a Ričard Grenel, nekadašnji specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine, na društvenim mrežama sve češće objavljuje ocene da je on nepravedno u Hagu i da je Kosovu potrebno da se vrati na funkciju.

Analitičari kažu da je povratak Tačija na političku scenu, ipak, malo verovatan, ali i da je – sve moguće.

Novinarka Ljiljana Smajlović kaže za Kosovo onlajn da to koliko će Kurti biti na vlasti, zavisi od toga koliko su daleko Amerikanci spremni da idu ne bi li ga se otarasili.

“Njegova kuća, citiram sada američkog ambasadora na Kosovu, Kurtijeva kuća gori. Možda treba držati na oku gospođu Osmani, za koju se čini da je zadržala američko poverenje. Ona je sada kao kanarinac u rudniku, po njenom ponašanju ćemo znati koliko su Amerikanci rešeni da Kurtiju vide leđa”, navela je Smajlović.

Na pitanje da li puštanje Tačija zbog posete majci na Kosovu može da se posmatra kao signal da je blizu kraj Kurtijeve vlasti, Smajlović u to, ipak, ne veruje.

“Iako proces protiv Tačija od prvog trenutka deluje kao “performativna pravda”, ne verujem da on ide kući da bi se spremio za povratak na vlast. Mislim da ide kući, jer taj sud ionako nije imao neke ozbiljne namere u vezi sa progonom ratnih zločinaca”, napominje Smajlović.

Na pitanje kakva je uloga Ričarda Grenela, koji je ovih dana ponovo aktivan u vezi s Kosovom, ona predviđa da će Grenel ponovo biti važan igrač, ako se Tramp vrati u Belu kuću.

“Sada je on samo dobro obavešteni posmatrač koji se usuđuje da glasno kaže i ono što Stejt departmentu ne prija”, ukazuje Smajlović.

Nekadašnji šef Izvršnog veća Kosova i Metohije Zoran Anđelković rekao je da postoji mogućnost da Tači bude pušten na slobodu i da se vrati u ulogu pregovarača, ukoliko se uzme u obzir da su se i ranije takve stvari dešavale.

“Sve je moguće, kao što je bilo moguće da se Haradinaj oslobodi u Hagu i službenim avionom vrati na Kosovo i Metohiju i postane predsednik privremenih prištinskih institucija, tako je moguće i sa Tačijem“, rekao je Anđelković.

Naglašava da je Tači na Kosovu boravio svega par sati, te da ne treba odbaciti tezu da je zaista doputovao iz humanitarnih razloga i da Specijalno tužilaštvo u Hagu radi po pravidi, a ne po političkim osnovama.

"Ja se nadam, ipak sam optimista, verujem u pravdu da će taj sud raditi po pravdi, a ne po političkim odlukama“, kazao je Anđelković.

Međutim, on smatra i da dolazak Tačija na Kosovo može da predstavlja opomenu za Aljbina Kurtija i upozorenje da bi mogao biti zamenjen.

"Ovaj dolazak može biti i politička poruka. Kao što je bila i politička poruka Tačiju kada je Haradinaj vraćen, sada može biti i politička poruka sa dolaskom Tačija Kurtiju, ali o tome više treba da razmišljaju oni koji su i doveli Kurtija na vlast i oni koji ih 15 godina tetoše“, rekao je Anđelković.

Istoričar Predrag Marković smatra da je Tači istrošen čovek i da bi međunarodnoj zajednici odgovarao u ovom trenutku neki manje komplikovani pregovarač, ali da se to, ipak, ne zna, jer njihovi potezi nisu predvidivi.

"On je potrošen čovek i oni traže druge pregovarače koji su manje kompromitovani, ali ko zna. Međunarodna zajednica sve naopako što je mogla da uradi na Kosovu - uradila je“, istakao je Marković.

Na pitanje da li je dolazak Tačija na Kosovo na  neki način upozorenje za Kurtija da može biti zamenjen, istoričar ocenjuje da je za međunarodne predstavnike previše komplikovano da osmisle takav narativ.

"Ne treba da precenjujemo pamet predstavnika međunarodne zajednice, oni su ljudi i diplomate poslednje klase, tako da ne treba precenjivati njihov kapacitet za neke komplikovane planove. Najgori mogući njihov svet dolazi da službuje u Prištinu iz tih velikih sila. Ne treba u njihovim potezima tražiti neke veoma komplikovane i inteligentne poteze“, rekao je on.

Marković poručuje da nije važno zbog čega je Tači dolazio na Kosovo, već da prioritet treba da bude da se dijalog podigne na viši nivo.

"Nije važno zbog čega je Tači dolazio, mislim da mi precenjujemo lokalne diplomate. Oni su kao rinfuza u trgovini, to je ono kad se pakuje kafa pa ostane na dnu džaka, takve diplomate dolaze u Prištinu. Mi moramo da podignemo dijalog na viši nivo nego što to rade diplomate zadnje klase koje služe u Prištini“, zaključio je Marković.