Izbore na severu i "guranje" Kosova u SE rade u inat Srbiji, Srbi treba samo mirno da ignorišu provokaciju

Božinović i Milivojević
Izvor: Blic, Kurir

Vizna liberalizacija za Kosovo, izbori u četiri opštine na severu uprkos neučestvovanju Srba, a na kraju i za ponedeljak zakazana sednica Komiteta ministara Saveta Evrope (SE) o članstvu Kosova u toj organizaciji, sve to u samo nekoliko dana nije nikakva slučajnost, već smišljen pritisak na Srbiju iz Prištine i zapadnog dela međunarodne zajednice kako bi ostvarili cilj o priznanju kosovske nezavisnosti, smatraju sagovornici Kosovo onlajna.

Upućeni u ova zbivanja ističu da srpska strana zbog toga ima još jedan razlog više da dostojanstveno i tiho ignoriše sutrašnji izborni proces na severu i dosledno sprovede odluku o neučešću.

Bivši ambasador Srbije pri OEBS-u Milovan Božinović i diplomata Zoran Milivojević upozoravaju da bi svaki grub otpor i reakcija na nelegitimno održavanje izbora na Kosovu moglo da izazove odgovor Prištine, kojim bi se diskreditovao srpski narod i država Srbija pred međunarodnom zajednicom.

Zahtev Kosova za prijem u Savet Evrope, kako je Kosovo onlajn u petak pisao, naći će se na dnevnom redu vanredne sednice Komiteta ministara zakazane za ponedeljak, 24. aprila, dok se u Severnoj Mitovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku dan ranije održavaju izbori za gradonačelnike, bez kandidata iz redova srpskog naroda.

Bivši ambasador Milovan Božinović ocenjuje da su izbori u četiri opštine na severu Kosova jedna vrsta dodatnog pritiska na srpsku stranu i da će vratiti proces dijaloga između Beograda i Prištine unazad u momentu kada je, kako ocenjuje, končano nešto obećavao.

"To što će se izbori izgleda održati je jedan težak udarac čitavom procesu koji se dugo gradio da bi doveo do nekih rezultata, između ostalog i kroz dva sporazuma u Briselu i Ohridu, koji su obećavali stabilniji i izvesniji put dugih pregovora. Međutim, ovakvo glasanje koje je čista politička fikcija i isključivo jedna vrsta političkog inata umnogome će porušiti određena postignuća u dijalogu koja su do sada dogovorena. Vratiće proces dijaloga unazad, sada kada je on končano nešto obećavao", rekao je Božinović.

Božinović smatra da su izbori vrlo ozbiljna politička provokacija za Srbiju i srpski narod na Kosovu i da oni koji su ih režirali, a sva je prilika, dodaje, da kosovski premijer Aljbin Kurti nije sam reditelj svega toga - verovatno imaju neku svoju računicu zašto to rade.

Zaključuje da Srbija na takvu provokaciju ne bi trebalo da reaguje i da se o tome može doneti samo kategorično negativno mišljenje.

Kada je u pitanju sednica o otpočinjanju procesa za prijem Kosova u Savet Evrope koja je zakazana za ponedeljak, Božinović kaže da postoji mogućnost da se slučajno poklopilo da ona bude održana dan posle izbora na severu Kosova.

"Prijem Kosova je stvar koja se na neki način očekivala, tamo se odlučuje većinom glasova, većina postoji za odluku da budu primljeni. To će biti drugi znak podrške ovakvom Kosovu - da kažem Kurtijevom Kosovu. Najpre su obećane vize, sada se na sto stavlja prijem u Savet Evrope", rekao je Božinović.

Prema njegovoj oceni, srpska strana to ne može drugačije da posmatra nego kao podršku međunarodne zajednice kosovskoj vladi da nastavi sa ovakvom politikom.

Božinović je izrazio zabrinutost do čega će kosovska politika dovesti, s obzirom na to da "Srbija, koja je zaštitnik svojih građana u svojoj autonomnoj pokrajini, ne može u toj igri ni učestvovati, niti je tek tako posmatrati".

Savet Evrope ima svoj rokovnik kada se koja tema obrađuje, pojašnjava Božinović, ističući da je verovatno članstvo Kosova u toj organizaciji na dnevnom redu već neko vreme.

Ukoliko je sednica Komiteta ministara Saveta Evrope slučajno zakazana za ponedeljak, dan posle izbora, bivši ambasador pri OEBSU ocenjuje da će taj slučaj samo otežati situaciju na Kosovu, a da ukoliko je namera onda se radi o još jednoj od provokacija u nizu.

"S tim što ja ne vidim da će se oni koji sve to režiraju ovajditi jer nema nikakvog napretka na Kosovu bez konstruktivne saglasnosti, bar oko bazičnih načela, srpske strane i srpske države. Ovo je sve sada u inat Srbiji koja je pokazala mnogo strpljenja i dugo je otvorena da se razgovara na konstruktivan i produktivan način. Ovo unazađuje čitavu situaciju", objasnio je on.

Kaže da se sednica ministara Saveta Evrope može posmatrati kao jedan politički signal za Srbiju kakvih je, dodaje, do sada bilo mnogo od strane većine zamlja članica, naročito onih koje oko sebe okuplja Nemačka.

"To je više nego samo signal, čime pojedine strukture unutar Evrope nisu zadovoljne, mnogo toga se unapred znalo. Ovog puta je najupadljivije jedno grubo postupanje koje ide ka uceni, a možda i odmazdi na kraju krajeva. Takvi vrlo ozbiljni kvalifikativi i reči koje se vrlo retko upotrebljavaju, sada konačno imaju smisla", rekao je Božinović.

Na pitanje kakva bi trebalo, s obzirom na sve okolnosti, da bude reakcija srpskog naroda na izbore i čitavu situaciju u vezi sa aktuelnim dešavanjima na Kosovu, diplomata kaže da oni izbore treba dostojanstveno da ignorišu kako bi zaštitili svoj položaj i odbranili se od eventualnih osuda i napada od strane Prištine.

"Moja poruka da Srbi izbore na Kosovu, ukoliko sve uzmemo u obzir, dostojanstveno ignorišu. Da se sad provokacijama i nemirima izjasne o tome ne bi im išlo u prilog jer je možda sada upravo to namera Kurtijevih vlasti: da mogu da kažu vidi sad ovi Srbi su destruktivni. Srbi nemaju razloga, ne treba i ne smeju da imaju nikakve veze sa tom paradom, koja je politički vrlo čitljiva, vrlo providna, a u suštini ta parada je slabog dometa, jer Srbi na Kosovu neće promeniti mišljenje i neće prihvatiti albanske predsednike opština", poručio je Božinović.

To je sve jedna "pozorišna predstava" koja je štetna i neubedljiva, ocenjuje on i ističe da srpski narod treba da ignoriše takvo delovanje prištinskih vlasti i sačeka šta će biti u Briselu 2. maja, kada bi mnoge stvari mogle da se razjasne.

Podsećajući na nedavnu pucnjavu na Srbe i hapšenja bez ubedljivog razloga, Božinović upozorava da je situacija na Kosovu naelektrisana i da se stalno pogoršava, te da Srbi imaju mnogo razloga da budu zabrinuti i nezadovoljni.

"Ključ izlaza iz čitave ove situacije leži u upornosti i strpljenju. Srbi sada moraju raditi u saglasnosti sa državom Srbijom jer ona im je uzdanica i čekati da velike sile vide šta će sa tim problemom. Ovako kako su krenuli neće ga rešiti već će ga samo produbiti", zaključio je Božinović.

Diplomata Zoran Milivojević smatra da Zapad koristi sve mehanizme i sprovodi jedan isplanirani scenario sa ciljem da se u kratkom roku reši kosovsko pitanje u skladu sa njihovim interesima u ovom trenutku.

"Sve ovo što se događa poslednjih dana počev od podrške tim izborima koji apsolutno nemaju nikakav legitimitet i koji nikako ne vode u korist procesa normalizacije i smirivanja situacije na Kosovu i Metohiji, preko vizne liberalizacije koja je odobrena ove nedelje, do odluke koja sledi u ponedeljak da se otpočne proces pristupanja Prištine Savetu Evrope, čini jedinstveni mozaik i pokušaj da se na silu i upotrebom svih mehanizama i političkih sredstava potvrdi kosovska državnost i reši kosovsko pitanje na način koji je u suprotnosti i sa međunarodnim pravom, i sa normama civilizovanog i demokratskog društva, a i u suprotnosti interesima srpskog naroda", rekao je Milivojević.

Zapad, prema rečima Milivojevića, šalje tri jasne poruke: da je jedinstven u tome da realizuje strateške ciljeve započete bombardovanjem 1999. godine, da ne postoji interesovanje da se uvaži srpski narod, njegovi interesi i njegov vekovni i istorijski položaj, i da rizikuje čak i bezbednost i stabilnost na ovim prostorima gde srpski narod vekovim živi i neguje kulturnu baštinu i korene.

Takvim ponašanjem, ocenjuje, narušava se koncept rešavanja kosovskog pitanja demokratskim sredstvima, ali se, dodaje, šalje poruka i opomena čitavom regionu.

"Izbori i prijem entiteta Kosova u jednu organizaciju koja poznaje samo države članice, mimo svih standarda i statuta, deo su mozaika i okvira čiji je interes da se nametne rešenje koje je suprotno interesima Srbije i mogućnosti da srpski narod na tim prostorima vodi miran život u narednom periodu", kaže Milivojević.

Na pitanje da li je sednica Komiteta ministara saveta Evrope svesno tempirana da bude dan posle izbora, on je rekao da se ipak radi o određenim rokovima i da prošle sedmice ovo pitanje nije prošlo, jer je bilo neke vrste otpora, ne samo od Srbije, već i svih onih koji racionalno razmišljaju u Evropi.

Objašnjava da je pritisak izvršila Nemačka, ali i jedna grupa zemalja, na Island, koji je predsedavajući, da pitanje Kosova dođe na dnevni red, dodajući je to na neki način iznuđeno zato što je iduće nedelje i sastanak Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

"Ponedeljak je jedina mogućnost i zadnji dan kad pitanje članstva Kosova u Savetu Evrope može da se stavi u proceduru. Sve odluke po pitanju Kosova su smeštene u jedan mesec sa ciljem da se sve realizuje i ubrza, a ja to ne bih odvajao od onoga što smo već čuli vezano za evropski plan i za pritisak na Srbiju da se on prihvati, kako bi se sve to rešilo ove godine dok su administracije u Vašingtonu i Briselu u funkciji, da se sve do kraja godine zakuca, što se vidi po viznoj liberalizaciji koja startuje od 1. januara 2024. i da se sve smesti u jedan kontekst i realizuje za vreme svetskog predsedavanja do početka predesavanja Španije koja ima rezerve prema Kosovu i ne priznaje ga", ukazao je Milivojević.

Kada je reč o izborima na Kosovu i o tome kakva bi se reakcija mogla očekivati od srpskog naroda po pitanju izbora, kaže da Srbi treba do kraja da sprovedu odluku o neučešću, ali na granicama tihog i jasnog otpora.

Poručuje da je ključni element otpora srpskog naroda - da ostanu dosledni nacionalnom interesu i da odluku o neučešću sprovedu na na način koji ne daje mogućnost da se preko provokacija diskredituje, i srpski narod, i država Srbija.

"Ono što je za Srbiju ključno to je da ostane na jedinstvenim pozicijama tihog i jasnog otpora. Srbija sigurno neće prihvatiti rezultate izbora kako god da to bude i kako se održe. Srpski narod treba da bude jedinstven u tome da na jedan dostojanstven, ali jasan i odlučan način da do znanja da ignoriše te izbore i njegove rezultate već u startu, i da ničim ne pruži mogućnost da bilo ko nekakvom provokacijom zloupotrebi tu srpsku poziciju i omogući da Srbija bude diskreditovana", poručuje Miilivojević.

Izuzetno je važno da kakav god bude scenarijo, u slučaju da srpska strana bude jedninstvena i odlučna u svom stavu, to ne može da zaživi i proizvede posledice na neki duži rok koje bi bile na štetu srpskog naroda, zaključio je diplomata.