Još jedna runda šatl diplomatije Eskobara i Lajčaka: Hoće li konačno početi formiranje ZSO

Miroslav Lajčak, Aljbin Kurti, Gabrijel Eskobar
Izvor: Reporteri

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar večeras i sutra sastaće se sa predstavnicima kosovskih vlasti, a kako ocenjuju sagovornici Kosovo onlajna u prvom planu tih razgovora biće zahtevi za povlačenjem policijskih specijalaca sa severa, kao i pitanje nelegitimnih predsednika opština sa srpskom većinom, odnosno, organizovanje novih izbora. Formiranje Zajednice srpskih opština i ovog puta moglo bi da ostane na nivou apela.

Iako je u pozivu EU od subote, upućenom Prištini i Beogradu da preduzmu mere za deeskalaciju navedeno da ovo uključuje početak rada na uspostavljanju ZSO “bez daljeg odlaganja ili preduslova”, tu nije bilo pomena koji su to konkretni koraci koje bi kosovske vlasti trebalo da preduzmu da bi se pripremio politički i pravni teren za formiranje ZSO.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost kaže za Kosovo onlajn da je jasno da smirivanja tenzija ne može da bude dok se ne formira ZSO i dok se proces formiranja konkretno ne započne, ali da je veliko pitanje da li će se Eskobar i Lajčak sada odlučiti na takvu vrstu pritiska prema Prištini.

“Mislim da još uvek nije sazrela volja na Zapadu da se u taj proces krene, ali poslednje odluke Vašingtona, konkretno uvođenje sankcija Prištini, donekle ulivaju nadu da bi mogli da izvrše pritisak tog tipa na Kurtija. Zapad se do sada nije bavio uzrokom već lečenjem posledica i verovatno će danas u Prištini insistirati na tome da se povuku specijalci i nelegitimni predsednici opština i da se iznađe rešenje za raspisivanje vanrednih izbora, dok će o ZSO i dalje govoriti prilično apstraktno. Moguće je da će po tom pitanju potezati kao izgovor i letnju pauzu u radu i da će se ono opet prolongirati na neodređeno”, kaže Rajić.

Na pitanje zašto bi Srbi trebalo da izađu na eventualne ponovljene izbore na severu ako pre toga ne bude bilo koraka Vlade Kosova ka pripremi zakonskog terena za uspostavljanje ZSO, Rajić kaže da to treba dobro da se izanalizira.

“Moraćemo da vidimo šta će biti njihovi potezi, pa da vidimo kako da se Beograd postavi prema tome”, kaže naš sagovornik.

Direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj Dragiša Mijačić kaže za Kosovo onlajn da Lajčak i Eskobar po ko zna koji put dolaze zajedno u misiju pokušaja rešavanja konfliktne situacije koja je nastala Kurtijevim slanjem specijalnih policijskih snaga na sever Kosova, kao i da će razvoj događaja u narednim danima zavisiti od toga da li će izaslanici EU i SAD uspeti u nameri da ubede Kurtija da povuče policiju sa severa.

“Ovog puta situacija je mnogo komplikovanija nego ranije, ali su snažnije i poruke koje stižu iz Evropske unije i Amerike. Kurtiju su poslati jasni zahtevi, specijalne policijske snage moraju da se povuku iz administrativnih centara i urbanih zona srpskih sredina na severu Kosova, nakon toga potrebno je pregovarati o rešavanju krizne situacije kroz organizovanje novih izbora ali i kroz formiranje ZSO. Ključno je pitanje da li će Lajčak i Eskobar uspeti u nameri da ubede Kurtija da povuče policiju, od toga će zavisiti razvoj događaja u narednim danima” ocenjuje Mijačić.

U izjavi visokog predstavnika Evropske unije Đuzepa Borelja povodom dešavanja na severu Kosova od subote navedeno je da se od Kosova očekuje da odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu, da gradonačelnici treba privremeno da obavljaju svoje dužnosti u drugim prostorijama, a ne u opštinskim zgradama, da prevremene izbore treba raspisati što je pre moguće u sve četiri opštine, kao i da se na tim izborima očekuje učešće kosovskih Srba. 

„Evropska unija očekuje i od Kosova i od Srbije da se ponašaju odgovorno i da se odmah angažuju u dijalogu koji vodi EU kako bi se pronašlo održivo rešenje za situaciju na severu Kosova koje garantuje bezbednost, sigurnost i participativnu demokratiju za sve građane i otvara put za sprovođenje Sporazuma o putu normalizacije i njegovog Aneksa. Ovo uključuje početak rada na uspostavljanju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom bez daljeg odlaganja ili preduslova“, rekao je Borelj.

Lajčak i Eskobar, kako je najavio portparol EU Peter Stano, boraviće i u Beogradu. Njihova poseta Prištini i Beogradu ima za cilj angažovanje na deeskalaciji tenzija na severu Kosova.