Na koji bi način vanredni izbori u Srbiji uticali na nastavak dijaloga Beograda i Prištine?

Vučić, Borelj, Lajčak, Kurti u Briselu
Izvor: Kosovo Online

Ukoliko parlamentarni izbori u Srbiji budu raspisani za 17. decembar, kako je najavljeno, i ako kampanja startuje početkom novembra, predizborna atmosfera i period posle zatvaranja birališta, u kome se bude formirala vlada, prema mišljenju sagovornika Kosovo onlajna svakako će se odraziti na pitanje normalizacije odnosa Beograda i Prištinem, iako dijalog realno već duže ne funkcioniše iz potpuno drugih razloga. U slučaju raspisivanja izbora svakako bi bilo još manje šanse za briselske razgovore o Kosovu.

Mogućnost da se parlamentarni, pokrajinski, beogradski izbori, ali i izbori u još nekim opštinama održe već 17. decembra nedavno je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Eventualni izbori u Srbiji svakako nisu jedini činilac koji bi mogao da uspori proces dijaloga. Pregovori su već sada na neki način zamrznuti, imajući u vidu da prištinska strana kao uslov za njih ističe uvođenje sankcija Srbiji zbog sukoba u Banjskoj 24. septembra. Takve poruke se čuju i iz vladajućeg Pokreta Samoopredeljenje, ali i od predsednice Vjose Osmani.   

Izvršni direktor CESID-a Bojan Klačar ocenio je za Kosovo onlajn da će raspisivanje izbora u Srbiji sigurno uticati na pregovore između Beograda i Prištine.

"Izbori će sigurno uticati na same pregovore između Beograda i Prištine zato što će se promeniti unutrašnja dinamika u Srbiji, biće drugačiji prioriteti. Na kraju krajeva i državno rukovodstvo će se baviti drugim temama. Međutim, ne očekujem da će se na bilo koji način ugroziti dijalog Beograda i Prištine", kaže Klačar.


Dodaje da za to postoje dva razloga.

"Prvo, radi se o geostrateški važnoj i velikoj temi iz unutrašnje-političkih razloga veoma važnoj za Srbiju i niko iz Srbije neće želeti da to prolongira i drugo nešto je suženiji manevarski prostor za državu Srbiju posle poslednjih dešavanja na Kosovu. Nisam siguran da će se naše državno rukovodstvo, na neki način, kockati, da u jednom malo drugačijem okruženju, zapravo lošijem za Srbiju, na bilo koji način ugrozi taj proces", smatra Klačar.

Klačar ističe da će Kosovo biti jedna od tri glavne teme u izbornoj kampanji.

"Dijalog Beograda i Prištine, odnosno Kosovo biće jedna od najvažnijih tema u kampanji. Biće sigurno u top tri i to iz dva razloga: prvi je razlog kontekstualne prirode - dijalog je živ, u toku je i to je važna tema za srpske i nacionalne i spoljno političke interese, a Kosovo je već od početka ove godine jedan od top tri prioriteta ljudi zajedno sa ekonomijom, inflacijom, odnosno sa rastom cena", objašnjava naš sagovornik.


Kako navodi, političari se u kampanji bave onim temama koje interesuju biračko telo, a Kosovo je jedna od njih.

"Čim je nešto prioritet za ljude, odnosno birače, i političari moraju da tu temu drže otvorenom. Nisam siguran da bi to u nekim drugačijim okolnostima bio prvi izbor za političare. Političari u Srbiji, koliko god se o tome pričalo, uglavnom nisu toliko raspoloženi da otvaraju jednu tako osetljivu, veliku, emotivnu temu, ali prosto u ovakvom kontekstu ta tema neće moći da se izbegne u javnom prostoru", zaključuje Klačar.

Politikolog Ognjen Gogić ocenio je za Kosovo onlajn da bi raspisivanje izbora u Srbiji, čije održavanje je predsednik Aleksandar Vučić najavio kao moguće 17. decembra, dovelo do suspendovanja dijaloga između Beograda i Prištine, a po njegovom mišljenju, ta odluka u ovom trenutku je i najoptimalnija za Srbiju. 

"Kada god su izbori u toku, bilo na Kosovu ili u Srbiji, dijalog se suspenduje. Dakle, ukoliko bi se raspisali vanredni parlamentarni izbori, dijalog se svakako ne bi odvijao. I ne samo što se ne bi odvijao u periodu izborne kampanje, nego sve dok se ne konstituišu novi organi vlasti u Srbiji", kaže Gogić.

Dodaje da bi izbori značili odlaganje dijaloga do daljnjeg.


"Izbori se čine izvesnim bilo da se održe u decembru ili na proleće, kao što se takođe spekuliše. Manje-više izvesno je da će doći do raspisivanja izbora i da će samim tim stati svi procesi vezani za dijalog i sprovođenje sporazuma", kaže Gogić.

On smatra da je to čak "jedan od motiva za raspisivanje prevremenih izbora".

"Smatram da je to jedan od motiva za raspisivanje prevremenih izbora, jer u ovom momentu Srbija ili u novom dijalogu ili kroz sprovođenje ovih postojećih sporazuma ne bi ništa dobila. Srbija rizikuje da dijalog dovede do toga da druge zemlje u EU priznaju Kosovo. Smatram da su novi izbori za Srbiju u ovom momentu najoptimalniji i ono čime se vode donosioci odluka da se u ovom momentu odlože svi procesi vezano za dijalog sa Prištinom", ističe Gogić.

Bez obzira na to da li će izborni poces u Srbiji usporiti dinamiku rundi dijaloga u Briselu do kraja 2023. godine, treba imati u vidu da će već sledeće godine na taj proces uticati izbori za Evropski parlament koji će se održati između 6. i 9. juna 2024, kao i predsednički izbori u SAD.

Sam predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak u više navrata je ukazivao da “kosovsko pitanje mora da se reši do kraja 2023, jer u 2024. Kosovo neće biti u centru pažnje”, pošto slede izbori u SAD i Evropi.