Novi igrokaz vlade u Prištini sa nacrtom statuta ZSO - prst u oko Evropi

Ustavni sud-ZSO-Savet Evrope
Izvor: Kosovo Online

Najava vlade u Prištini da će do kraja maja poslati Ustavnom sudu na razmatranje nacrt statuta Zajednice srpskih opština, zasnovan na predlogu Fondacije Fridrih Ebert, najnoviji je manevar vlade Aljbina Kurtija kojim ne samo da se krše dogovori iz dijaloga iz 2013. i 2015. godine po kojima je za izradu statuta zadužen Upravljački tim sačinjen od predstavnika četiri opštine na severu Kosova, nego je i „guranje“ prsta u oko Evropskoj uniji koja je krajem prošle godine ponudila svoj predlog nacrta na osnovu dokumenta iza kog je stala "velika petorka".

Upravljački tim, sastavljen od predstavnika Srba sa Kosova, podsetimo, predstavio je nacrt statuta ZSO u Briselu 2. maja prošle godine, ali je taj dokument Kurti odmah odbio, uz obrazloženje da je "nespojiv sa kosovskim ustavom" i da asocira na Republiku Srpsku. Dan pošto je nacrt predstavljen, ministar lokalne samouprave Eljbert Krasnići razrešio je srpski tim. U oktobru 2023. "velika petorka" predstavila je nacrt statuta Zajednice na sastancima u Prištini i u Beogradu, koji je u Briselu okarakterisan kao "moderan evropski predlog", čiji sadržaj do danas nije zvanično objavljen, ali koji Kurti nije odbio. Za taj dokument je rekao da predstavlja "okvir" za nastavak daljih razgovora i Vlada Kosova je čak poslala svoje komentare na ovu "ponudu" evropskom posredniku u dijalogu Miroslavu Lajčaku.  

Međutim, bez ikakvih prethodnih najava, danas je iz naftalina “u igru” ubačen nacrt statuta na kom je radila nemačka Fondacija Fridrih Ebert još pre skoro godinu i po. Naime, ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala saopštila je da je pisala predsedavajućem Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Teodorosu Rouzopulosu i obavestila ga da Kosovo planira da do kraja maja pošalje Ustavnom sudu nacrt statuta ZSO, zasnovan na predlogu Fondacije Fridrih Ebert.

Ono što u svemu ovome posebno pravi konfuziju je Gervalina tvrdnja da su oko ovog nacrta “počele konsultacije sa predstavnicima srpske zajednice” o čemu javnost do sada nije bila obaveštena. Ona takođe smatra da će nacrt statuta ZSO čiji će autor biti kosovska vlada "zadovoljiti potrebe Srba na Kosovu i ispoštovati Ustav i sve zakone".

Pismo kosovskih vlasti upućeno Savetu Evrope, u kojem obećavaju da će nacrt statuta ZSO uputiti Ustavnom sudu do kraja meseca, predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je ocenio kao još jedan trik Prištine koji “zajednički sprovode Aljbin Kurti i njegovi pomagači uključujući Geralda Knausa i druge lobiste“.

"Ko ste vi da dostavite svoj tekst? U Briselskom sporazumu jasno stoji da to treba da uradi srpski menadžment ili da to bude ono oko čega smo se barem konceptualno saglasili. Reč je o triku pošto Englezi pritiskaju sve druge da prihvate članstvo Kosova u SE“, dodao je on.

Programska menadžerka NVO Društvena inicijativa Milica Andrić Rakić ocenjuje da je najava koja je danas došla iz kosovske vlade krajnje neozbiljna, kao i da su zemlje Kvinte bile vrlo jasne i da se od Kosova traži da sudu pošalje nacrt statuta koji je izradila EU. Kako smatra, EU neće blagonaklono gledati na ovaj predlog Vlade Kosova.

"Moguće je da Vlada Kosova zbog unutrašnje upotrebe pokušava sada sa ovim pristupom, ali on zaista izgleda krajnje neozbiljno, posebno jer nije čak došlo ni do tog ključnog koraka, a to je slanje tog zvaničnog dokumenta. Dakle, ne govore o gotovom dokumentu, već najavljuju da će to uraditi do kraja meseca, odnosno nakon potencijalnog glasanja u Savetu Evrope. Zato verujem da je pre za unutrašnju upotrebu nego što zvaničnici Kosova misle da mogu na taj način, uslovno rečeno, da prevare međunarodnu zajednicu i njihove zahteve po tom pitanju", navodi Andrić Rakić za Kosovo onlajn.

 

Povodom tvrdnji ministarke spoljnih poslova Donike Gervale da su oko nacrta počele konsultacije sa predstavnicima srpske zajednice, Andrić Rakić kaže da joj to nije poznato. 

"Pretpostavljam da se radi o ministru Rašiću, on je jedini srpski predstavnik na centralnom nivou. Kurti jeste u prošlosti govorio o tome da će se sa njim konsultovati oko izrade nacrta, ali to nikada nije bilo pretočeno u konkretne korake. Za ostatak zajednice mi zaista nije poznato, mada, opet moram podvući da ni sam Rašić nije potvrdio da je do sada učestvovao u tako nečemu, moguće da će to potvrditi danas", navodi naša sagovornica.

Inače, Andrić Rakić je bila u radnim grupama koje su bavile predlogom statuta ZSO Fondacije Fridrih Ebert i podseća da su postojale ozbiljne zamerke na taj dokument.

"Konkretno, meni je bilo sporno to što su u nacrtu bile predložene neke stvari u vezi sa obrazovanjem koje su bile ispod onoga što je Srbima već dozvoljeno. Zakonom o obrazovanju u opštinama se već uveliko dozvoljava školama u srpskom sistemu da obrazuju u skladu sa planom i programom iz Srbije, a u tom dokumentu je pisalo da je potrebna neka vrsta odobrenja, što je već manje od toga što smo imali. Ne zna se na kraju da li je to izmenjeno u konačnoj verziji, jer je ovo bilo u vreme radnih grupa dok još nije predstavljen taj dokument", kaže Andrić Rakić.

Politički analitičar Artan Muhadžiri kaže za Kosovo onlajn da je veoma čudno što je ministarka spoljnih poslova Donika Gervala najavila da će Ustavnom sudu na ocenu biti poslat nacrt statuta ZSO baziran na predlogu Fondacije Fridrih Ebert iako je posle njega nastao predlog nacrta iza kog stoji Evropska unija i da misli da će ovaj potez napraviti jaz između Vlade Kosova i saveznika Kosova.

„Nacrt statuta Zajednice je veoma značajan za dijalog i za uspeh ovog važnog procesa za Kosovo, Srbiju EU i SAD. On mora da bude ispregovaran i usklađen sa sve četiri strane i ne mislim da je ovo ispravan put za ubrzavanje ove teme. Ne mislim da će bilo koji nacrt biti prihvaćen od srpske strane ili od međunarodnih predstavnika a da se o njemu prethodno nije diskutovalo i da se nije ušlo u detalje jer je to izuzetno važan dokument. Takođe nijedna od strana nema moć da nametne nacrt ukoliko ga druga strana nije prihvatila. Ne verujem da će ovo biti prihvatljivo za naše partnere“, kaže Muhadžiri, uz ocenu da je ovaj potez vlade Kosova prilično zakasnio.

On dodaje i da veruje da i premijer Aljbin Kurti zna da ovaj nacrt neće biti prihvaćen.

„Mislim da će ovo napraviti jaz između Vlade Kosova i saveznika Kosova, posebno Francuske i Nemačke koje su veoma podržavale Kosovo oko pijema u Savet Evrope. Premijer Kurti mora da postane mnogo više pragmatičan i da prihvati političku realnost jer na ovaj način neće naći nijedno primereno rešenje ni za Zajednicu ni za dijalog a bez toga imaćemo samo negativan status kvo koji će biti loš za političku budućnost Kosova a posebno za njegove evropske integracije“, navodi Muhadžiri.

Za programskog menadžera Centra za zastupanje demokratske kulture (ACDC) Slobodana Stošića najava kosovske vlade da će do kraja meseca poslati Ustavnom sudu na ocenu nacrt statuta Zajednice srpskih opština deluje kao pokušaj kupovine vremena dok se Kosovo ne primi u Savet Evrope.

“Predlog statuta ZSO FES fondacije za nijansu je slabiji od onog koji su predložili Miroslav Lajčak i EU. Takođe, ocena suda može da potraje i samo slanje nacrta sudu nije dovoljan stepen ispunjavanja obaveza da bi to bilo dovoljno za prijem Kosova u Savet Evrope. Osim toga, bilo je više verzija statuta do sada i ceo taj proces ne može da se odradi ovako na brzinu, da se nacrt pošalje na ocenu ustavnosti i da se smatra da je pitanje ZSO rešeno. Podsetio bih da imamo četiri opšine na severu čiji su gradonačelnici kosovski Albanci i da samim tim formiranje Zajednice nije moguće. Imamo političku stvarnost koja ne oslikava potrebe građana jer imamo gradonačelnike i odbornike koji ne predstavljaju većinsko stanovništvo ovde”, kaže Stošić za Kosovo onlajn.