Abraši: Letovi Beograd - Priština u vrlo kratkom roku

Aerodrom Adem Jašari
Izvor: Klan Kosova

Kosovski ministar za infrastrukturu Arban Abraši izjavio je da će letovi na relaciji Beograd-Priština početi u "rekordno kratkom roku" i da će ih obavljati nemačka avio-grupa Lufthanza.

Očekuje se pokretanje letova između Beograda i Prištine u narednim mesecima, nakon sporazuma potpisanih prošle nedelje u Vašingtonu, piše portal "Exyuaviation".

"Imamo vazduhoplovni sporazum za prvi let između Prištine i Beograda posle 21 godine", izjavio je nedavno Ričard Grenel, specijalni američki izaslanik za pregovore između Beograda i Prištine.

U tekstu se napominje da su Beograd i Priština potpisali u februaru Pismo o namerama o uspostavljanju posebne vazdušne linije (BPSAR) uz posredovanje SAD, kojim se predviđa da Jurovings započne letove izmeđhu dva grada.

Tim dokumentom su rešene glavne prepreke iz prošlosti za obnavljanje letova, kao što su pitanja kontrole vazdušnog saobraćaja i porezi, piše portal.

Prema sporazumu dve strane, putnicima koji budu leteli iz Beograda za Prištinu i obrnuto, neće biti potrebni pasoši za putovanje, već samo nacionalne lične karte.

Štaviše, vlasnici kosovskih pasoša moći će da da koriste taj lični identifikacioni dokument za nastavak puta, odnosno presedanje na beogradskom aerodromu ''Nikola Tesla'' za dalje destinacije.

Kosovska uprava za civilno vazduhoplovstvo ranije je potvrdila da će piste koje su koršćene pre sukoba 1999. godine ponovo biti u upotrebi, što znači da neće biti potrebe da se za ove letove koristi makedonski vazdušni prostor.

Jurovings je dobio pravo na to da utvrđuje cene karata, da bira partnere za ''kodšer'' i opremu koju će koristiti za letove.

U sporazumu potpisanom prošle nedelje u Vašingtonu takođe se napominje da će „obe strane pojačati kontrolu putnika u avio-saobraćaju, međusobnu razmenu informacija i će se, u okviru američke platforme za pograničnu saradnju na Balkanu, posvetiti tehnošloškim unapređenjima za borbu protiv ilegalnih aktivnosti primenom i operacionalizacijom sistema za skrining i informisanje koje obezbeđuju SAD, uključujući PISCES, APIS, ATS-G i SRTP “.