Agencija za akreditaciju pridruženi član Evropske asocijacije za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju

Kosovska agencija za akreditaciju
Izvor: RTK

Direktor Agencije za akreditaciju Kosova (AKA) Naim Gaši saopštio je da je to telo dobilo status pridruženog člana Evropske asocijacije za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA), prenosi RTK.

"Sa zadovoljstvom vas obaveštavam da je na sastanku 20. septembra 2022. Odbor ENQA razmotrio vašu prijavu za članstvo i odlučio da AKA dodeli status pridruženog člana", navodi se u pismu direktorke ENQA Ane Gover, upućenom Gašiju.

Dodaje se da od danas Kosovska agencija za akreditaciju može da koristi logo ENQA u svim svojim odlukama i komunikaciji.

Agencije za akreditaciju saopštila je tim povodom da je reč o izuzetnom dostignuću koje će koristiti studentima, akademskoj zajednici i Kosovu uopšte.

"Današnja odluka je kredibilna garancija kvaliteta u visokom obrazovanju i olakšava proces priznavanja diploma studenata i diplomiranih u evropskim zemljama. Takođe, ova odluka olakšava proces razmene studenata i profesora sa evropskim zemljama i šire", navodi se u saopštenju.

Agencija za akreditovanje zahvalila je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnologije i inovacija, na okako je rečeno, zajedničkom dostignuću.