Agencija za hranu i veterinu pojačala nadzor ugostiteljskih objekata

Kafići
Izvor: Gazeta Express

Agencija za hranu i veterinu pojačala je inspekciju u restoranima i salama za proslave, a osim pregleda kuhinja, inspektori nadgledaju i primenu Zakona o duvanu, zbog čega je do sada izrečeno više od 600 novčanih kazni, prenosi Ekonomija onlajn.

Portparol Agencije Ljamir Tači kaže da, na osnovu izvršenih inspekcija, većina objekata ima dobro organizovane kapacitete i tehničku, sanitarnu i higijensku opremu, koja ispunjava kriterijume za pripremu hrane.

Pored redovnih kontrola, dodao je Tači, povremeno se uzimaju i uzorci za laboratorijska ispitivanja, kako bi se dokazala bezbednost proizvoda koji se služe u gastronomskim prostorijama.

"Do sada nismo imali nijedan rezultat koji nije ispunjavao uslove za potrošnju, svi su rezultovali u okviru dozvoljenih parametara, ali ukoliko u bilo kom trenutku budemo imali drugačije rezultate, sledi drugi nivo odluke koji određuje privremenu obustavu aktivnosti, ali i dodatne provere, tada inspekcijski tim odlučuje koje korake preduzeti da bi se izbegli problemi koji mogu nastati", dodaje Tači.

U okviru inspekcije sala za proslave i restorana, Agencija takođe nadgleda i sprovođenje Zakona o pušenju u zatvorenim prostorima.

Za to su izrečene i novčane kazne.

"Od kada je ministar Faton Peci dao nalog da se poveća učestalost proveravanja primena Zakona o duvanu, obavili smo na hiljade službenih provera i nadzora. Od tada je više od 600 kazni izrečeno za gastronomske objekte", kazao je Tači.