Ahmedije na Kosovu: Ko su i šta propovedaju

Kuran
Izvor: Facebook

Islamska zajednica Kosova je izrazila zabrinutost zbog tajnog distribuiranja dva do tri različita i neovlašćena primerka Kurana - svete knjige islamske religije – na Kosovu od strane sekte Ahmedija, dok muslimanski džemat Ahmedija demantuje da vrši distribuciju neovlašćenihh knjiga, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Islamska zajednica Kosova navodi i da članovi grupe Ahmedija poriču da je poslanik Muhamed poslednji božiji poslanik, kako to veruju muslimanski vernici.

Sa druge strane, Muslimanski džemat (džemat je organizacioni oblik zajednice muslimana, op.a.) Ahmedija na Kosovu objašnjava da oni distribuiraju literaturu koja odražava istinsko i mirovno učenje islama. Ova zajednica na Kosovu takođe deluje kroz humanitarnu organizaciju Prvo čovečnost.

Direktor Instituta za islamska istraživanja i studije Sabri Bajgora, koji je i član Islamske zajednice Kosova napominje da vernici treba da vode računa koji Kuran čitaju. Kako kaže, “prave knjige” su isključivo one koje imaju amblem ili pečat Islamske zajednice, dok drugi prevodi Kurana i drugih verskih knjiga odstupaju od koncepta.

Kako se na vodi na zvaničnom sajtu, Muslimanski džemat Ahmedija je “globalna zajednica sa ogromnim brojem pristalica u okviru islama“, koja propoveda „istinsko učenje islama i poruke mira“. Ovu zajednicu je osnovao Mirza Ghulam Ahmed iz Indije 1889. godine. Ova organizacija tvrdi da okuplja 10 miliona ljudi iz 210 zemalja širom sveta. Navodi se da je to samofinansirajuća organizacija bez političkih namera.

Direktor Instituta za islamska istraživanja i studije Sabri Bajgora navodi da Muslimanski džemat Ahmedija na Kosovu ne predstavlja ni Islamsku zajednicu a ni muslimane uopšte.

"Oni su sekta koja potiče iz Indije i koja je zastupljena u nekim evropskim zemljama. Ali, možda su mislili da nađu plodno tlo ovde na Kosovu. Molim kosovske organe bezbednosti da obrate pažnju na takve grupe i sekte“, kaže Bajgora.

Bajgora navodi da je Islamska zajednica Kosova zatražila od Saveta za nacionalnu bezbednost da kontroliše objavljivanje svake verske knjige na Kosovu, do čega nije došlo uz izgovor da to predstavlja kršenje ljudskih prava ili prava čitalaca.

Iz džemata Ahmedija navode da su oni nevladina organizacija koja je registrovana na Kosovu osnovana na osnovu statuta koji je odobren na Kosovu i tvrde da nisu sekta.

„Muslimanski džemat Ahmedija je u potpunosti posvećen širenju poruka mira kroz islam sa svojim čuvenim motom ‘Ljubav prema svima, mržnja prema nikome “, navode u pismenom, elektronskom odgovoru za RSE, nakon što su odbili da se lično intervjuišu.

Tvrde da Kuran ili drugu literaturu ne distribuiraju tajno i da su „sve suprotne tvrdnje Islamske zajednice ili bilo koga drugog, kleveta i laž.

"Muslimanski džemat Ahmedija čvrsto veruje u 5 stubova islama i 6 stubova vere. Takođe, naša verska Knjiga je sveti Kuran, a naš izaslanik je Hazrat Muhammad. Kuran, koji je objavila muslimanska zajednica Ahmed od a do š (na arapskom) identičan je bilo kojem drugom izdanju Kurana na svetu. Prevod Kurana na albanski varira u zavisnosti od nivoa i stila prevodioca“, navodi se u odgovoru.

Ova zajednica je potvrdila da ima humanitarnu organizaciju koja funkcioniše u skladu sa njenim odobrenim statutom. Dodaju da ta organizacija pokušava da pomogne ljudima u nevolji širom Kosova.

"Cilj je humanost u odnosu na sve ostalo. Džemat Kosova sarađuje sa opštinskim organima na Kosovu ali i sa drugim nevladinim organizacijama“, navodi se u saopštenju.

Na Fejsbuk profilu ove organizacije može se videti kako je delila donacije kosovskim opštinama, te da su održani sastanci sa gradonačelnicima poput onog sa gradonačelnikom Prištine Špendom Ahmetijem  i Ćendronom Kastratijem  iz Kamenice.

Poslednji Janjičar
18. Maj 2021.
Ahmedije = Velika Britanija / UK

UK stoji iza Ahmedija ...