Ahmeti: Sledeće sedmice počinju da rade vrtići, svi će morati da se pridržavaju zaštitnih mera

špend ahmeti
Izvor: Facebook

Gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti potvrdio je da će javni vrtići u tom gradu biti zvanično otvoreni 10. avgusta, ali po strogim pravilima koja će morati da poštuju, kako zaposleni u predškolskim ustanovama, tako i roditelji i njihova deca.

Ahmeti je na društvenoj mreži Fejsbuk napisao da će sledeće nedelje sa radom otpočeti i privatni vrtići, ali i napominje da oni ne spadaju u nadležnost opštine, već o njihovom radu odlučuje kosovsko ministrastvo prosvete.

„ Ako Ministarstvo proceni da privatni vrtići ne ispunjavaju sve standarde, o njihovom eventualnom zatvaranju može odlučiti samo inspekcija ministarstva prosvete“, napisao je Ahmeti.

Dodaje i da će roditelji dece u obdaništu zajedno sa direktorima i vaspitačima morati da preduzmu svu odgovornost za zaštitu od koronavirusa, prema preporukama NIJZK.

„Svaki roditelj treba da izvesti o zdravstvenoj situaciji u porodici, da li su testirani, ili da li se sumnja da je neki član zaražen kovidom-19. Deci koja imaju temperaturu neće biti dozvoljen boravak u vrtićima. Deca čiji roditelji ne budu poštovali pravila, biće momentalno ispisana iz obdaništa“, napisao je Ahmeti.

Kako kaže, osoblje vrtića će biti posebno testirano, kako bi bili sigurni da ne postoji zaraza u redovima zaposlenih.

„Sve detalje o situaciji u vrtićima, roditelji će dobijati od svoje predškolske ustanove“, poručio je Ahmeti.