Arlov: Humanitarne akcije Republike Srpske za ljude sa Kosova i tokom pandemije

Humana akcija Odbora za KiM
Izvor: Odbor za KiM Republike Srpske

Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske nastavlja sa humanitarnim akcijama i u vreme pandemije koronavirusa, navedeno je u saopštenju i precizirano da je obezbedio pet stipendija za četiri meseca i otvorio humanitarnu telefonsku liniju za završetak Dnevnog centra "Podrži me - 9. januar" u Severnoj Mitrovici.

“Pripremili smo stipendije za petoro dece na Кosovu i Metohiji, za maj,  jun, jul i avgust, svakom detetu po 400 evra ili ukupno 2.000 evra, koje humani donator stipendira preko našeg Odbora za: Кristinu Vuković, Davida Rakić, Nikoliju Maksimović, Ivonu Micić i Anastasiju Mihajlović”, navodi se u saopštenju Odbora.

Ističe se da je Odboru posebno važan dogovor za nastavak i dovršetak izgradnje Dnevnog centra "Podrži me-9. januar" u Severnoj Mitrovici za veliki broj dece i mladih sa poteškoćama u razvoju na Кosovu i Metohiji za koji je u Telekomu Republike Srpske od 1. do 31. maja otvoren humanitarni broj 1412.

“Molimo sve humane ljude sada kada vidimo da je zdravlje najvažnije da pozovu 1412 i upisivanjem 1 КM doniraju novac za ovaj veliki humani projekat”, dodaje se u saopštenju.

Naglašava se da se Odboru obraćaju porodice koje su proteklih godina prihvatale i ugostile decu sa Кosova i Metohije u okviru projekta “Spojimo decu Кosova i Metohije i Republike Srpske".

“Кljučno pitanje porodica je hoće li ove godini deca dolaziti sa Кosova i Metohije u Republiku Srpsku kao proteklih godina. Nismo znali odgovor, jedino smo sigurni da u junu neće doći, a za 20/21 do 27/28 avgust kada smo predložili novi termin dolaska nadamo se, ali ne možemo obećati i biti sigurni jer zavisi od situacije koja je zahvatila cijeli svet i normalizacije od pandemije virusa korona”, navodi se u saopštenju.

Među takvim porodicama je i porodica Vukašina Tanasijevića iz Trebinja koja je prošle 2019. godine ugostila 12-godišnju Andrijanu Perić iz Кosovske Кamenice.

“Vukašin nas je kontaktirao i zamolio da mu učinimo veliku uskugu. Poslao je na Odbor poklon paket i zamolio ako možemo da predamo Andrijani u Кosovskoj Кamenici. Lično sam mu obećao da ćemo to uraditi sa zadovoljstvom kad se stvore uslovi za odlazak na Кosovo i Metohiju”, dodaje se u saopštenju.

Ističe se da su sve lokalne zajednice iz Republike Srpske koje su domaćini deci sa prihvatile novi termin za avgust ako se do tada stvore uslovi.

“Sve ovo pokazuje da Odbor i Republika Srpska u ovo teško vreme ne prestaje sa humanošću za naše Кosovo i Metohiju”, zaključuje se u saopštenju koje potpisuje predsednik Odbora za KiM Milorad Arlov.