Arlov na Jarinju dodelio novogodišnje paketiće i stipendije za sedmoro dece sa Kosova

Deca dobijaju paketiće kod Jarinja
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Banja Luke Milorad Arlov danas je na teritoriji opštine Raška, nedaleko od administrativnog prelaza Jarinje, podelio novogodišnje paketiće i stipendije za sedmoro dece sa Kosova. Arlov je za Kosovo onlajn kazao da će, uprkos tome što mu je vlada u Prištini zabranila ulazak na Kosovo, humanost i pomoć uvek doći onima kojima je namenjena.

Arlovu je ulaz na Kosovo zabranjen od juna 2020. godine, zbog čega je poklone dodelio u Raški, blizu administrativnog prelaza Jarinje. 

"Hteli smo uoči dočeka da sedmoro dece sa Kosova dobije poseban poklon od nas i da im čestitamo Novu godinu i sve predstojeće srpske praznike u januaru. Došli smo sa ovim veoma vrednim četvoromesečnim stipendijama u ukupnom iznosu od 2.600 evra ili svakom detetu po 100 evra mesečno i poklonima za praznike ovde na Jarinju. Već tri i po godine ne mogu da uđem na Kosovo, samo su me jednom pustili prošle godine za Vidovdan, a do sada sam bio 136 puta. Nisam napravio ni saobraćajni prekršaj na KiM. Dobio sam 19. decembra odbijenicu i uz nju samo jednu rečenicu na engleskom jeziku da mi neće biti dozvoljen ulaz na KiM. Žao mi je što ove stipendije i poklone ne mogu da podelim deci u njihovim kućama. Još negde oko hiljadu i nešto paketića delićemo do Nove godine i 1.500 ćemo podeliti tokom januara širom KiM. Njih su deci sa Kosova poslali njihovi vršnjaci iz Republike Srpske u našoj velikoj akciji koja se zove: "Obradujmo naše vršnjake na Kosovu i Metohiji", rekao je Arlov.

On je dodao da su stipendije dar dvoje dobrotvora iz Republike Srpske.

"Jedan penzioner iz okoline Doboja osam godina stipendira šestoro dece i već je više od 50.000 evra svojih ličnih sredstava poklonio srpskoj deci. Njemu se priključila jedna žena iz Istočnog Sarajeva. Hoće da budu anonimni, to im daje još veću humanost jer neće da se čuju njihova imena, a hoće da pomognu srpski narod i sprsku decu na KiM", rekao je Arlov. 

On je još jednom ponovio da mu je žao što ne može da poseti dnevni centar „Podrži me" koji se nalazi u Severnoj Mitrovici, a izgradio ga je Odbor Republike Srpske za decu i mlade sa poteškoćama u razvoju.

"Pored toga, žao mi je što ne mogu da obiđem sve svetinje i posetim prijatelje. Moram čekati neka bolja vremena, verovatno će se i to promeniti, ta nepravda zabrane mog ulaska bez ikakvog valjanog obrazloženja. Poslali su mi samo jednu rečenicu da bi mojim dolaskom bila narušena međunarodna, diplomatska, bezbednosna i zdravstvena situacija na KiM što nema veze sa ovim što ja radim, naročito u centru „Podrži me" koji ima i albanske, romske i većinom srpsku decu kao korisnike. Znači taj centar je višenacionalan. Nikome ne želim ništa loše, samo hoću da pomognem srpski narod i u tome me ne mogu sprečiti. Svaki taj paketić, svaka stipendija, svaka pomoć uvek će doći na bilo koji način do onoga kome je namenjena", naglasio je Arlov.

Jedan od dobitnika novačne pomoći, učenik Nemanja Delević, kazao je za Kosovo onlajn da mu mnogo znači  stipendija.  

"Puno mi znači stipendija, pogotovo što živim ovde na Kosovu. Potrošiću je verovatno na neki pribor koji mi treba za školu", rekao je Nemanja. 


Majka dobitnice stipendije Ivana Rakić kazala je da im stipendije, koje kao i svake godine dobijaju deca sa Kosova od Milorada Arlova, znače mnogo, ne samo u materijalnom smislu, već zato što predstavljaju i poruku da neko misli na njihovu decu.

"Odbor za pomoć i gospodin Milorad Arlov od početka su uz Centar za decu sa smetnjama u razvoju, a meni kao majci mnogo znači stipendija mom detetu, jer na taj način nabavljamo i lekove, finansiramo asistenta za ćerku. Uglavnom se taj novac koristi za moju ćerku, i od velike nam je pomoći", kazala je Rakić.