Azemi: Vizna liberalizacija će uticati i na privatni sektor, posle juna moguća masovna migracija građana

Građevinski radnici
Izvor: Reporteri

Predsednik Nezavisnog sindikata privatnog sektora Kosova (SPSPK) Jusuf Azemi rekao je da će liberalizacija viznog režima uticati i na privatni sektor i dodao da vlasnici raznih kompanija u prvoj polovini ove godine imaju svojevrsni test, odnosno poslednju šansu da obezbede bolje uslove za rad pre nego što dođe do odlaska radne snage sa Kosova.

Azemi strahuje da bi posle juna moglo doći do masovne migracije građana.

"I sada je primetan nedostatak radnika, a očekujem da ćemo u drugom delu ove godine imati ubrzanje, veći broj ljudi koji odlazi sa Kosova, pod uslovom da nađu posao sa boljim uslovima. Vlasnici preduzeća imaju prvih šest meseci ove godine kao svojevrsni test da bar ponude uslove koji ispunjavaju zakon o radu i kolektivni ugovor", izjavio je Azemi.

Dodao je da stanje privatnog sektora na Kosovu mora da se osveži i da bude u boljem stanju jer je nedostatak radnika prouzrokovao da najbolji deo posla bude izgubljen.

"Nažalost, moramo da kažemo da smo izgubili najbolji deo radne snage, šta god da se desi biće zbog nedostatka radne snage". rekao je.

Prema njegovim rečima, na Kosovu bi minimalna plata trebalo da bude 500 evra.

"Održavamo mnoge sastanke sa radnicima privatnog sektora da bismo bili stabilni na Kosovu, da bi usluge obavljali kako treba. Mislim da bi minimalna plata trebalo da bude 500 evra, sa plaćanjem troškova prevoza i toplim obrokom. Sa tom opcijom mislim da će se verovatno sprečiti masovni egzodus. Do sada se nije poštovao zakon niti dogovor između vlasnika i radnika i to je dovelo do toga da smo u ovakvom stanju", navodi.

Azemi je naveo i cifru za koju bi želeo da nije tačna, rekavši da će do 150.000 radnika biti manje nego prethodnih godina.

"Znamo da ima nestašica svuda u svetu, ali na Kosovu je veoma ozbiljno da toliki broj pobegne jer imamo mali broj stanovništva. Nadam se da ovi podaci možda nisu tačni, ali bojim se da ćemo ove godine imati negde između 100.000 i 140.000 hiljada radnika manje nego prethodnih godina", dodaje.