Bajkeri Srbije krenuli put Kosova: Uvek uz srpsku braću, nastavljamo da pružamo podršku i pomoć

"Bajk rok misija" iz Beograda kreće na Kosovo
Izvor: Kosovo online

Bajkeri Srbije u organizaciji "Bajk rok misije" okupili su se danas, na hrišćanski praznik Ivanjdan, ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu odakle su krenuli put Kosova.

Na put je iz Beograda krenulo desetine motociklista na "na svojim ljubimcima" kako bi pružili podršku srpskom narodu na Kosovu.

Vidno raspoloženi, nadahnuti entuzijazmom i ljubavlju prema srpskom rodu i vekovnom ognjištu, krenuli su iz Beograda, preko Batočine, Kragujevca i Kraljeva, do Raške, gde očekuju da im se pridruže i ostale kolege iz moto klubova širom Srbije.

Uprkos kompleksnoj političkoj situaciji i tenzijama na Kosovu, bajkeri planiraju da preko Jaranja stignu do Leposavića, Zvečana i svoj put konačno završe u Kosovskoj Mitrovici, sa ciljem da, kako ističu, pokažu svoje dobre namere i pošalju pozitivnu sliku Kosova i srpskog naroda, "koji je u najtežim trenucima posvećen jedinstvu".

Jedan od njihovih najvažnijih ciljeva je obnova Hrama Svetog Dimitrija na brdu Zvečan, kao i pomoć najugroženijim porodicama.

Dvotočkaše ispred Doma Narodne skupštine ispratili su građani, mediji, predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kao i devojke u narodnim nošnjama koje su, kako nalaže srpska tradicija, poslužile so i pogaču.

Organizator "Bajk rok misije" Milić Radević rekao je za Kosovo onlajn da je ovo 18. putovanje u okviru "Bajk rok misije" i da je njihova misija, kao i do sada, posvećena pomoći i podršci "braći sa Kosova i Mtohije".

"Uglavnom na ovom putovanju učestvuju svi klubovi iz Srbije, čak i iz regiona. Međutim sada nismo zvali klubove iz regiona zbog situacije. Nećemo ići na 'mišiće' želimo da dođemo da ih pogledamo u oči i da ih pitamo zašto ne mogu da zapalim sveću u Crkvi Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici i šta je razlog što ne možemo da uđemo na Kosovo. Ovo je naš 18. odlazak, naše punoletstvo i da mi ne možemo, posle toliko 'kredita', na Kosovo, jer su oni skeptični i posle svega ne veruju u naše pozitivne namere", rekao je Radević.

On kaže da će danas, kada dođu na lice mesta, na administrativni prelaz Jarinje, saznati da li je "Kosovo okupirano ili ne". Dodao je da bajkeri na svoj put ka Kosovu kreću uglavnom oko Vidovdana i izrazio zadovoljstvo što je njihovo današnje putovanje organizovano na Ivanjdan.

Radević navodi da je sledeće stajalište motociklista Lozovička česma, gde će se naći sa ostalim vozačima koji podržavaju "Bajk rok misiju", a odatle će se uputiti ka ostalim punktovima u Batočini, Kraljevu, Kragujevcu, pa sve do Raške gde se očekuje najveći broj ljudi i glavno sabiranje. Iz Raške će, dodaje, krenuti ka administrativnoj liniji.

"Ako uspešno pređemo, idemo na Leposavić, onda dolazimo do Zvečana. Mnogo nam je bitno da dođemo na brdo Zvečan gde već godinama pomažemo ranohrišćanski Hram Svetog Dimitrija. Odatle se stvarno vidi celo Kosovo kao na dlanu i mnogo bi bilo lepo da se tu napravi hram koji će značiti svim ljudima na Kosovu", rekao je bajker.

Konačna destinacija je, ističe, plato ispred srednje škole u Kosovskoj Mitrovici, gde će se naći sa "starim prijateljima sa kojima su stalno u kontaktu".

"Apelujem na medije i sve građane da pričamo i neke lepe stvari o Kosovu, o humanosti, o tome koliko se srpske dece rađa na tim prostorima. Njih nema onoliko koliko pričaju, zato dajte da pomognemo našem narodu da ostanu na Kosovu", poručio je Radević.

Naglasio je da su on i njegove kolege do sada pomogli mnogim ugroženim pordicama sa Kosova u školovanju dece, kao i obnovu srpskih svetinja, dodajući da će u tom duhu nastaviti i u budućnosti.

"Na Kosovu smo svoj na svome. Uvek uz braću", poručio je Milić Radević.

Bajkerka Branka Slović, poznatija kao, kako kaže, "Big mama" jer ima četiri ćerke, rekla je za Kosovo onlajn da tradicionalno učestvuje na ovakvim putovanjima i da su jojnajveća podrška suprug i porodica.

"Poslednjih nekoliko godina iz objektvnih razloga nismo išli. Sad su samo onako buknule emocije i samo smo se spakovali i krenuli. Šta bude biće, bitno je samo ono - ritam nas nosi, vetar u kosi", rekla je Slović.

Ona kaže da vozi motor od 1987. godine i da je sada na put sa najmlađom ćerkom krenula na "hondi".

Dodaje da put do Mitrovice nije dug i traje oko šest sati, ali da joj se mnogo kolega "motordžija" javilo koji žele da im se priključe na putu kroz Srbiju, te da će trajanje puta zavisiti od zadržavanja na punktovima.

Valentina Slović, ćerka "Big mame", kaže da ima 19 godina i da joj je ovo treće putovanje na Kosovo na motoru.

"Moja iskustva su jako pozitivan. Dole smo dočekani svaki put stvarno kao da smo rod rođeni. Kada je reč o emocijama emocija jako je veliko uzbuđenje jer nismo mogli da putujemo nekoliko godina. Čim se ugrabila prva prilika krenuli smo. Skupljaćemo se još uz put, tako da se nadam da će nas biti još više", rekla je Valentina Slović.