Bajrami: Urgentni centar ima 100 poziva dnevno, brine nasilje nad zdravstvenim radnicima

Isuf Bajrami
Izvor: Reporteri

Šef službe Urgentnog centra u Prištini Isuf Bajrami kaže da u toku 24 sata medicinske ekipe tog centra prime od 80 do 100 poziva, od čega obave 30 do 50 poseta, prenosi Reporteri.

"Pozivi se razlikuju u zavisnosti od epidemiološke situacije, ali i od patologije koja se javlja kod pacijenata. Prosečno imamo 80 do 100 poziva dnevno, a obavimo 30 do 50 poseta za 24 sata. Imamo intervencije u gradu i prigradskim naseljima u selima koja gravitiraju opštini Priština, a istovremeno intervenišemo i u slučaju saobraćajnih nezgoda na putevima za Mitrovicu, Uroševac, Kosovo Polje“, rekao je on.

Bajrami je naglasio da je u situaciji pandemije koronavirusa bilo i zaraženih zdravstvenih radnika i smanjenja broja zaposlenih, i dodao da su uz maksimalan napor i posvećenost ipak uspevali da budu tamo gde je bilo potrebno.

On je objasnio da u Urgentnom centru tokom dana radi pet medicinskih timova, a poseduju 15 sanitetskih vozila.

Bajrami je naveo da zaposleni u Urgentnom centru imaju potrebno znanje i kvalifikacije, ali je, kako je ukazao, potrebno zaposliti nove kolege. On je najavio da će vrlo brzo biti raspisan konkurs za zapošljavanje.

Bajrami je takođe izrazio zabrinutost zbog nasilja nad zdravstvenim radnicima.

Bajrami je dodao da ovu pojavu treba zaustaviti, dodajući da se nasilje ne sme tolerisati ni protiv jednog radnika koji pruža medicinsku pomoć.

"Ovo je vrlo zabrinjavajući fenomen za sve zdravstvene radnike, ali i za naše društvo, i to je fenomen protiv kojeg se moramo boriti, ali društvo mora pomoći, pravosuđe, a zatim i mediji u tom smislu moraju igrati ulogu. Mogućnosti za nezadovoljstvo pacijenta uvek postoje, ne možemo reći da smo i mi anđeli jer imamo greške. Možda se neko neprimereno ponaša iz straha. Situacija sa pandemijom opteretila je i nas, ali tražimo pomoć od društva jer se nasilje nad zdravstvenim radnicima mora zaustaviti“, rekao je on.