Baljaj: Iz Sirije se do sada vratilo više od 250 građana Kosova

Špat Baljaj
Izvor: Koha ditore

Broj kosovskih državljana vraćenih iz Sirije do 2021. godine dostigao je preko 250, rekao je Špat Baljaj, istraživač Kosovskog centra za bezbednosne studije, prenosi Koha.

On je gostujući na KTV rekao da je po tom pitanju važna decentralizacija, jer su opštine i institucije na lokalnom nivou poslednja adresa na kojoj će završiti povratnici.

Kako je rekao, ukupno je u Siriju otišlo 400 građana Kosova, od kojih je 250 vraćeno, dok je jedan broj i poginuo na ratištu u Siriji.

"Do 2019. godine bilo je oko 150 ljudi, zatim je 2019. organizovan povratak 110 ljudi, uključujući žene i decu uključene u ratnu zonu. U 2021. vratio se mali broj od manje od 20 ljudi. Na Kosovu, decentralizacija je važna jer su opštine i institucije na lokalnom nivou poslednja adresa na kojoj će oni završiti po odsluženju kazne, ali i prva adresa za žalbe i zahteve ovih ljudi", rekao je Baljaj.

Prema njegovim rečima, Zavodi za zapošljavanje na lokalnom nivou nemaju informaciju da li se pojedinac vratio ili ne, tako da se ovi ljudi ne vide kao prioritet u tim biroima za zapošljavanje.