Baraliju: Kategorički se protivim zakoniku koji dozvoljava istopolne bračne zajednice

Mazljum Baraliju
Izvor: Ekonomia Online

Stručnjak za ustavna i politička pitanja Mazljum Baraliju izjavio je da kategorički protiv Nacrta građanskog zakonika, u kojem se najavljuje mogućnost sklapanja braka među osobama istog pola, prenosi Ekonomija onlajn.

Baraljiu navodi da o ovom zakoniku, o kojem danas raspravlja Skupština Kosova, treba postići široki konsenzus u javnosti. Naglašava da je on kategorički protiv takve formulacije u Nacrtu građanskog zakonika i da je formulacija u Ustavu "značajno mekša". 

"Nacrt građanskog zakonika ima izuzetan značaj, ali kada je u pitanju ovo konkretno pitanje smatram da bi trebalo otvoriti javnu raspravu, kako bi se bolje razjasnila pitanja koja ova forma može izazvati. U zakoniku se navodi da "zajednice određenih pojedinaca bez obzira na pol mogu da stupe u brak". Kosovo ne bi trebalo da postane arena ovakvih formulacija i zakonskih rešenja”, kaže on.

Protiv promene Građanskog zakonika, koji dozvoljava istopolne brakove, istupili su i predstavnci verskih zajednica.

U zajedničkom saopštenju koje su juče potpisali muftija Naim Ternava, biskup Dode Đerđi, Femi Cakoli iz protestantske crkve i Votim Demiri iz jevrejske zajednice, izražava se zabrinutost sa promenom zakonika koji dozvoljava istopolne brakove, jer, kako je navedeno, to "slabi definiciju i funkcionisanje braka na Kosovu".