Barjaktari: Mladi sve više odlaze, moraju da budu prioritet vlade

Priština - aerodrom
Izvor: Reporteri

Savetnica za stručno obrazovanje i obuku Maljinda Rizvanoli Barjaktari istakla je da je omladina potencijal Kosova, ali da zbog sve većeg odlaska mladih, prioritet Vlade Kosova mora da bude obrazovanje i stručno usavršavanje, prenosi Ljajmi.

Barjaktari je na prvom panelu u okviru regionalne konferencije, na temu "Značaj obrazovanja i stručnog usavršavanja i povezanost sa tržištem rada", istakla da iz godine u godinu raste broj mladih koji nameravaju da napuste Kosovo.

Barjaktari je naglasila da je prioritet Vlade Kosova tretman obrazovanja i stručno usavršavanje, kako bi mladima dala nadu.

"Imamo veliki potencijal, omladina Kosova čini veliki procenat, tako da s jedne strane to smatramo potencijalom, ali kao vlada moramo da donosimo rešenja za mlade ljude, kako bi se našli na tržištu rada. Situacija na Kosovu je iz godine u godinu sve gora, mladi sanjaju da napuste Kosovo, ovde ne vide budućnost.Smatramo da obrazovanje i stručno usavršavanje mogu biti ta formula, posebno za početak dualnog obrazovanja", rekla je ona.

Kako je dodala, obrazovanje i stručno usavršavanje ne mogu biti uspešni ako nema stvarne saradnje privatnog sektora i državnih institucija.

Zamenik ministra prosvete i nauke u Severnoj Makedoniji, Ljuljzim Aljiu, rekao je da ta država ima akreditovane programe za mnoge profile za pripremu novog stručnog kadra koji će služiti kompanijama za kvalifikovane radnike.

Aljij je rekao da je u poređenju sa Kosovom, Severna Makedonija korak ispred u dualnom obrazovanju.

"U poređenju sa Kosovom, mi u Severnoj Makedoniji smo korak ispred. Nismo uspostavili dualno obrazovanje u celoj zemlji, ali smo na dobrom putu i ​​napravili smo značajan korak, jer ako uporedimo statistiku u poslednje dve godine, prošle školske godine imali smo 90 paralela sa dualnim obrazovanjem sa 1.400 učenika, a za to je, naravno, neophodna saradnja sa raznim preduzećima iz privatnog sektora", rekao je on.

Direktor Sektora za obrazovanje u Privrednoj komori Crne Gore Mladen Perazić rekao je da u Crnoj Gori ima stručnih kadrova koji omogućavaju kompanijama da imaju savremene konkurentne proizvode.

"Sada se povećao broj kompanija koje su postale svesne da će biti deo globalizacije i koje vide potrebu da imaju takve okvire, iz razloga što su njihovi proizvodi konkurentni. Stoga vide potrebu za zapošljavanjem kvalifikovanih stručnjaka, a nešto su i postigli u odnosu na prošlost", naglasio je on.