Bećković: Teže Kostiću da povuče reč, nego da se povučemo s Kosova

Matija Bećković
Izvor: Večernje novosti

Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti podržao je u utorak predsednika akademije Vladimira Kostića, ocenivši da je neprimereno izjašnjavanje o tome da li je "Kosovo i Metohija deo Srbije i podržao pravo svakog člana da na važne teme iznosi lično mišljenje", prenose Novosti.

Ovako je vrh SANU odgovorio na inicijativu akademika Matije Bećkovića da se članstvo izjasni o Kostićevoj izjavi da je "u ovom trenutku jedina politička mudrost na koji način, sa elementima dostojanstva, napustiti Kosovo, jer ni de fakto ni de jure nije u rukama Srbije". Njegove reči izazvale su veliku buru i protest javnosti.

Akademik Matija Bećković komentariše da se iz saopštenja Izvršnog odbora zaključuje da pravo na sopstveno mišljenje imaju samo oni:

„Mi koji smo tražili da se SANU izjasni da li je Kosovo i Metohija deo Srbije ili nije, to pravo nemamo. Ono što sam rekao na sednici Odeljenja jezika i književnosti, pre nego što je dospelo u javnost, izgleda ne ispunjava "proceduralne mogućnosti u samoj kući". Dobro poznate političke i istorijske asocijacije koje zahtev budi", zapravo je ton saopštenja Izvršnog odbora. Onima koji postavljaju jedno prosto pitanje spočitavaju oni koji su se siti naizjašnjavali u Komunističkoj partiji sve do njenog kraja“, kaže Bećković za Novosti.

Na kraju, Bećković ističe da niko ne traži da "SANU reši pitanje KiM nego da se izjasni da li je "u ovom trenutku jedina politička mudrost kako se sa elementima dostojanstva povući sa Kosova" i dodaje:

"Ispada da je lakše povući se s Kosova, nego povući tu reč".