Bedžet Šalja: Ako branioci nisu obavešteni o odlaganju suđenja za ubistvo Ivanovića, to je kršenje ljudskih prava

Bedžet Šalja
Izvor: Lajmi

Predsednik Odbora za ljudska prava Bedžet Šalja u izjavi za Kosovo Onlajn ocenjuje da je reč o direktnom kršenju ljudskih prava ukoliko se ispostavi da branioci u predmetu Olivera Ivanovića nisu na vreme obavešteni o odlaganju pripremnog ročišta, dodajući da se odlaganje zbog proceduralnih razloga ne može okarakterisati kao kršenje ljudskih prava.

“Ako je došlo do toga da nisu obavešteni o odlaganju zakazanog ročišta onda su prekršene procedure i ljudska prava. Ipak verujem da su advokati na vreme dobili odluku o odlaganju, ali ako se ispostavi drugačije onda advokati treba da se žale i mi kao odbor ćemo reagovati”, kaže Šalja.

On ističe da je nemoguće da advokati ne dobiju dopunu optužnice ili neki novi element koji ide u prilog odbrani njihovih klijenata.

Ako su u tužilaštvu prekršili neki rok, tu su branioci optuženih koji treba da se žale, kaže Šalja i dodaje da do sada nisu dobili ni jedan konkretan zahtev žalbe od pritvorenika na procedure ili tretiranja u zatvoru.

“Naša je dužnost da obiđemo te pritvorenike, da vidimo da li se krše ljudska prava dok su u pritvoru ali ne možemo da se uplićemo u sudske odluke. Tužilaštvo ima pravo da traži nove svedoke i nove osumnjičene, ja mislim da je to u okviru zakonskih ograničenja i ne možemo reći da se radi o kršenju ljudskih prava”, objašnjava Šalja.

Šalja na kraju kaže da je otežavajuća okolnost i to što oni koji eventualno imaju informacije u slučaju ubistva Olivera Ivanovića žive u Srbiji i ne sarađuju sa tužilaštvom Kosova

“To su poteškoće i ne može da se odredi jedan okvir koji će obuhvatiti počinioce zločina, zbog toga imamo odugovlačenje pritvora i ponavljanje suđenja”, zaključuje Šalja.