Berbok: Nemačka želi nezavisnost od ruskog gasa, vetropark najveća strana investicija na Kosovu

Analena Berbok
Izvor: Ekonomia Online

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok poručila je, na Osmom dijalogu o energetskoj tranziciji u Berlinu, da je cilj Nemačke da Evropa postane prvi kontinent koji će postati energetski nezavisan zarad obezbeđenja energetskog suverentiteta Evropske unije.

Berbokova je pozdravila kosovsku ministarku energetike Artane Rizvanoli podsećajući da je nedavno otvorila vetropark na Kosovu koji će snabdevati 100.000 domaćinstava strujom.  

Takođe, kako je rekla, Nemačka želi da u potpunosti prekine zavisnost od ruskog gasa i da će, veoma brzo, početi da uvoziti gas i naftu iz drugih zemalja. Šefica nemačke diplomatije je najavila da će Nemačka ubrzati širenje obnovljivih izvora energije, vetroturbina i solarnih sistema.

"To je pitanje ekonomske i industrijske politike našeg vremena. Ulaganja u obnovljivu energiju su ulaganja u sigurnost i našu slobodu", poručila je nemačka ministarka spoljnih poslova.

Dodala je da se dostizanje ovih ciljeva moguće samo zajedno sa 27 zemalja Evropske unije, ali i sa ostalim evropskim zemljama.

Berbokova je poželela dobrodošlicu kosovskoj ministarki Artani Rizvanoli sa kojom je, prilikom nedavne posete regionu, otvorila najveći vetropark na Kosovu.

"Draga Artana, drago mi je što si danas ovde u Berlinu. Ova investicija je najveća strana investicija na Kosovu, a istovremeno je čista i zelena. Vetropark će snabdevati strujom 100.000 domaćinstava i pokrivaće 10 odsto potrošnje električne energije na Kosovu“, rekla je Berbok i dodala da će na taj način Kosovo smanjiti zavisnost od energije koja se kupuje iz drugih zemalja.

Vetropark Bajgora koji je osnovan uz podršku Nemačke  predstavlja najveću stranu pojedinačnu investiciju na Kosovu do sada.