Blic: Propali projekat Kosovo, rekordni pad nataliteta, mladi beže, haraju korona i siromaštvo

kosovo eu zastave
Izvor: vocaleurope.eu

Korona kosi građane, vakcine nema, ekonomija je u sunovratu, odliv mozgova i mladog stanovništva je rekordan, a suprotno "tradiciji" i svim očekivanjima, pad nataliteta je tu najveći na čitavom Balkanu. I diplomate odatle beže samo kad im se ukaže prilika, piše Blic.

Reč je o Kosovu, propalom državnom pokušaju Sjedinjenih Država i EU, "zapećku Evrope", "crnoj rupi" kontinenta, "pokušaju države"... kako ga opisuju diplomate i analitičari. Kobajagi nezavisno, a nepriznato, kobajagi država je, a zapravo protektorat, jedno je od najbesperpektivnijih pokrajina u Evropi, kako pokazuje niz najnovijih vesti i statističkih podataka.

Za mnoge od ovih činjenica smo znali, ali za ovu sigurno nismo - na Kosovu je došlo do drastičnog smanjenja stope nataliteta. To se dešava od 2014. godine, ali je u odnosu na podatke za 2019. godinu Kosovo lane zabeležilo najveći pad stope na Balkanu, čak 16,5 odsto.

Iako Kosovo i dalje ima najveći prirodni priraštaj u Evropi, broj novorođenih beba smanjuje se iz godine u godinu, čini se nepovratno. Sve veći broj žena decu rađa u inostranstvu; 2019. je svaka peta beba rođena van teritorije Kosova.

Kao rezultat ukrštanja migracija i pada nataliteta, u škole na Kosovu i Metohiji poslednjih godina upisuje se sve manje učenika. Na godišnjem nivou se taj broj smanjuje za oko 10.000 dece.

Situaciju na Kosovu je pre izvesnog vremena najbolje opisao ambasador SAD Filip Kosnet koji službuje u Prištini, navodeći u depeši Stejt departmentu podužu listu gorućih problema. Na toj listi našli su se i korona virus i nedostatak vakcina, ali i infrastruktura, zagađen vazduh, pa čak i psi lutalice.

"Ambasada u Prištini približava se tački pucanja. Čak i pre kovida-19 Kosovo je bilo teško pogođeno zagađenjem vazduha, ima malo zelenih površina, malo šansi za aktivnosti na otvorenom i lošu infrastrukturu", počinje Kosnet u depeši koja je procurela u medije.

Zatim navodi da su na prištinskim ulicama "sveprisutni čopori pasa lutalica" koji mogu biti "agresivni u lovu na hranu". Kosnet upozorava i da se "Kosovo ponaša kao zemlja oslobođena od kovida-19", ali se u isto vreme navodi da je "Kosovo zemlja koju je opustošila pandemija".

"U SAD, ako javno ne nosite masku mogli biste završiti u viralnom video snimku. Na Kosovu ćete najverovatnije završiti na društvenim mrežama jer nosite masku", piše Kosnet.

Zbog svega toga, osoblje ambasade ima "napade panike, bolove u grudima, gubitak sna", piše u depeši.

"Osoblje ambasada se bavi i zadacima van svojih zaduženja, a ravnoteža između poslovnog i privatnog života je nestala", piše u depeši i citira jedan od zaposlenih koji je u anketi rekao da "ovo ima ozbiljan negativan uticaj na moje zdravlje“.

Od samog početka borbe sa pandemijom na Kosovu nema odgovora ni na jedan od problema. Nije bilo PCR testova, ali ih je početkom pandemije i Srbija donirala. Veliki broj zaraženih je konstanta, a zdravstveni sistem nema kapaciteta da odgovori na potrebe ljudi ni u "mirnodopsko" vreme, a kamoli usred rata protiv kovida-19.

Nema ni vakcina, niti se pouzdano zna kada bi ih moglo biti.

"Ako se nastavi trend povećanja broja novih slučajeva obolelih od kovida-19, biće teško da prihvatimo sve pacijente, a Kosovo nije uspelo da obezbedi specijalnu bolnicu za kovid", rekao je za Radio Slobodna Evropa Valjbon Krasnići, direktor Univerzitetsko-kliničko-bolničkog centra Kosova.

Odmah po pristizanju prvog kontingenta vakcina, Beograd je poslao određeni broj cepiva za stanovnike na severu Kosova . Taj potez izazvao je reakciju Prištine, koja je vakcine proglasila ilegalnim, jer ih tamošnje regulatorno telo nije odobrilo.

Žestok otpor pružili su i kada je Beograd ponudio vakcine i ostalim stanovnicima na Kosovu i Metohiji bez obzira na nacionalnost. Zasad će se svega 250 medicinskih radnika vakcinisati cepivima koje je za njih izdvojio Edi Rama, premijer Albanije.

Članice EU su izdale oko 245.000 radnih dozvola za građane Kosova od proglašenja nezavisnosti, navodi statistika EU.

Stanovništvo koje odlazi pretežno je mlado i visokoobrazovano, a među njima je najveći broj medicinskih radnika. Svakog dana u potragu za boljom današnjicom i izvesnijom sutrašnjicom krenu dva medicinska tehničara, dok jedan lekar to učini na svaka dva dana, govore podaci Lekarske komore i Komore medicinskih tehničara.

Godinama unazad Kosovo ima najvišu stopu siromaštva u jugoistočnoj Evropi, a Svetska banka predviđa da će se ona i povećati.

Kosovska ekonomija je od početka koronavirusa pretrpela gubitak od 1,2 milijarde evra, a to je samo početak jer, prema predviđanjima Svetske banke, sledi dodatno povećanje nezaposlenosti.

Vedi Mujku, direktor Instituta za razvoj socijalne politike, smatra da bi sunovrat mogao biti i gori od predviđenog.

"Mnoga preduzeća su zatvorena, bankrotirala ili nisu u stanju da održe broj zaposlenih," rekao je Mujku, a prenosi "Danas".

Rat i Mir
21. Mart 2021.
Sve zemlje zapadnog Balkana u svim segmentima njihovih društava su u ćor sokaku a samim time i zemlja koja se zove Kosovo.

Ukoliko bi EU, anketirala žitelje zemalja zapadnog Balkana, da se isele ili rasle sa tih prostora, svi bi bili za.

Ovde ne treba suviše biti pametan.

Zašto imamo viša prava u tuđim zemljama za razliku od zemalja u kojima smo rođeni?

Odgovor je za razmišljanje.

Žalosno da pored toliko Međunarodnih Organizacija u zemljama zapadnog Balkana imamo besposlenost, ne uređeno zdravstvo, školstvo gde se može kupiti diploma, neka ograničena vrsta slobode.

Zašto se državljani država ne tretiraju ravnopravno u zemljama zapadnog Balkana a samim time i na Kosovo?

Gde su sada sve Međunarodne humanitarne organizacije? Najverovatnije spavaju debelim zimskim snom!
Mirka
22. Mart 2021.
Ako postoji zapadni Balkan, koje su drzave u sastavu istog , koje zemlje pripadaju istocnom, juznom, severnom Balkanu.
Kaligulin konj
21. Mart 2021.
A u Srbiji u međuvremenu zlatno doba!
Bartolomej
21. Mart 2021.
Blic novinar nema veze sa zivotom, kaze: ''iako Kosovo i dalje ima najveći prirodni priraštaj u Evropi'', Francuska i Irska su zapravo evropske drzave sa najvise mladih, Irska ima oko 25% mladih od 0 do 14 godina. Molim novinara da istrazi malo. Skoro sve drzave u EU imaju natalitet po 2 dece, dok u Albaniji recimo jedva 1.5.