Blok B1 termoelektrane počinje da radi, kao i centralno grejanje u Prištini

Termoelektrana Kosovo B
Izvor: Reporteri

Kosovska energetska korporacija (KEK) saopštila je da je nakon otklanjanja curenja u kotlu pušten u rad blok B1 termoelektrane Kosovo B, tako da je od osam sati jutros Termokos počeo da snabdeva toplotnom energijom sisteme za centralno grejanje Prištine, prenosi Reporteri. 

"KEK trenutno upravlja sa tri aktivne jedinice Кosova A (A3, A4 i A5) i blokom B1 na Kosovu B sa proizvodnim kapacitetom od oko 650 MV/h električne energije. Zahvaljujući radnicima na kontinuiranoj posvećenosti, kao i uključenim stranama na razumevanju i saradnji, KEK nastavlja sa maksimalnim naporima za održivu proizvodnju električne i toplotne energije u aktuelnim uslovima sezonske i globalne energetske krize", navodi se u saopštenju.

Portparolka Termokosa Aferdita Uka rekla je da je isporuka toplotne energije počela rano jutros.

"U ranim jutarnjim satima počeli smo da dobijamo paru iz KEK, zbog čega je proizvodnja toplotne energije već počela. Ovo je takođe omogućilo nastavak snabdevanja toplotnom energijom. U međuvremenu, pošto već možemo da nastavimo isporuku toplotne energije preko pare, stvoreni su preduslovi da se prekine isporuka preko kotlova na mazut, koja je počela sinoć u kasnim noćnim satima", rekla je Uka.

Prema njenim rečima, potrošači će se brzo uveriti da će biti dovoljno toplotne energije, dok se potpuna stabilizacija snabdevanja toplotnom energijom očekuje danas u podne.