Bogojavljenje na Gazivodama, plivanje za Časni krst za mir i blagostanje

Plivanje za casni krst na jezeru Gazivode
Izvor: Kosovo Online

Uz poklič “Bog se javi” i ove godine 19. januara, deveti put za redom, na jezeru Gazivode biće održano tradicionalno Bogojavljansko plivanje za Časni krst, a prema rečima organizatora više od 100 plivača ući će u nedelju od 13 sati u hladnu vodu jezera.

Protojerej Milan Vasić, starešina crkve Svete Trojice u Zubinom Potoku, koji u ime crkvene opštine zajedno sa Domom kulture “Stari Kolašin” i Kancelarijom za Kosovo i Metohiju organizuje ovu manifestaciju, ističe da je plivanje za časni krst centralna proslava Bogojavljanja u Eparhiji raško–prizrenskoj.

“Svake godine, plivače za ovaj viteški podvig blagoslovi episkop raško–prizrenski vladika Teodosije koji im daje reči hvale i ohrabrenja”, kaže za Kosovo Onlajn prota Vasić.

Onaj koji 19. januara prvi prepliva deonicu dugu 33 metra, čija dužina simbolizuje broj godina koliko je imao Isus Hrist kada se krstio u reci Jordan, poneće kući jedinstveni drveni osveštani krst, izrađen u duborezu, ali i zlatnik sa ikonom Bogojavljanja.

Kolekciju od tri krsta i zlatnika na posebnom mestu u svom domu čuva Mileta Pitulić iz Zvečana, koji je u prethodne četiri godine tri puta prvi doplivao do Časnog krsta. Ipak, on za Kosovo Onlajn kaže da posebnih priprema za ovo plivanje nema.

“Nemam nikakve pripreme, kupanje u hladnoj vodi ili izlazak na hladan vazduh”, rekao je Pitulić i dodao da je osećaj kada se osvoji Časni krst izvanredan.

“Kada među svim tim momcima koji uđu u hladnu vodu da se bore, tri puta stignem prvi i osvojim Časni krst doživim izvanredan osećaj koji mi predstavlja mir, sreću i blagostanje”, rekao je Pitulić.

Sa posebnom pažnjom i oduševljenjem prati se i učešće devojaka u plivanju za časni krsti, a Milica Đurić iz Severne Mitrovice će peti put zaplivati na jezeru Gazivode. Ona je, zahvaljujući dogovoru svih učesnika, pre tri godine, prva doplivala do krsta i tako svoje ime upisala na listi pobednika.

Veruje da je plivanje za Časni krst blagoslov i da donosi sreću i zdravlje svakome ko učestvuje.

“Prvi put kada sam plivala htela sam da pokažem sebi da sam dovoljno jaka za tako nešto, pre svega duhovno, jer smatram da je ovo duhovna manifestacija. Tada sam obećala sebi da ću svake godine pokušati da ispoštujem običaj i tradiciju i eto to traje već pet godina. Nemam nikakve posebne pripreme, jednostavno dođem prekrstim se i to je to”, rekla je Đurić.

Ipak, ove godine u hladne talase Gazivodskog jezera ulazi sa posebnim motivom.

“Ovogodišnje plivanje za Časni krst ću posvetiti našoj braći Srbima u Crnoj Gori i na taj način im dati podršku u borbi koju vode za očuvanje svetinja”, poručila je Milica Đurić.

Ona je naglasila da je pobeda lepa stvar, ali da je mnogo lepše od toga sama vera i poštovanje običaja i tradicije.

“Svako od nas ko učestvuje je po meni pobednik i lično mogu reći da mi je to najlepši rođendanski poklon s obzirom da sam rođena 22. januara”, poručila je Milica.

Organizatori su i ove godine, za sve učesnike, bilo da su isplivali celu deonicu ili su se samo pokvasili vodom pripremili zahvalnice i po bocu Dečanskog vina kao uspomena na ovaj viteški poduhvat.