Bojović obišao srpske porodice u Opštini Istok

Bojovic
Izvor: Radio Televizija Gračanica

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Zoran Bojović boravio je danas u opštini Istok na zapadu Kosova, gde je obišao socijalno ugrožene porodice i podelio poljoprivrednu mehanizaciju poljoprivrednicima.

Bojović je sa predstavnicima lokalne vlasti, institucija koje finansira Vlada Srbije i stanovništvom tog kraja, koje se uglavnom bavi poljoprivredom, razgovarao o konkretnim oblicima pomoći države srpskom življu u tom delu Metohije.

U pratnji predstavnika Privremenog organa Opštine Istok, načelnice Pećkog okruga i rukovodstva Opštine, Bojović je posetio porodicu Slaviše Komatović iz sela Žač, Dalibora Sedlarevića iz Dragoljevca i Radoja Romanovića iz Tučepa koji pripadaju kategoriji socijalno ugroženih porodica.

Bojović je obišao i porodicu Tomislava Dabetića iz sela Šaljinovca, koja je na osnovu programa za razvoj poljoprivrede Vlade Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju dobila podsticajna sredstva u vidu poljoprivredne mehanizacije.

"Ovo je deo naših kontinuiranih aktivnosti na pomoći srpskom narodu na KiM. Pokušavmo da sagledamo sve probleme sa kojima se ljudi suočavaju i da odemo na sva ona mesta gde žive oni kojima treba pomoći", rekao je Bojović novinarima u u selu Šaljinovce.

On je istakao da je u razgovoru sa brojnim srpskim domaćinima u opštini Istok dogovorena pomoć u krupnoj stoci i poljoprivrednoj mehanizaciji, kao i pomoć pri izgradnji kuća.

"Mi pokušavamo da ulijemo snagu ovim ljudima, da se oslanjaju na Vladu Srbije, predsednika Aleksandra Vučića i direktora Marka Djurića i da zajedno pokušavamo da dovedemo ljude u situaciju da kažu da su rešeni da ostanu i da ima nade i budućnosti", rekao je Bojović.

Srbi u opštini, koji žive uglavnom u malim povratničkim seoskim sredinama, žale se prevashodno na sigurnost, učestale krađe stoke, ali i nemogućnost da plasiraju svoje poljoprivredne proizvode po realnim cenama.

Bojović se po obilasku srpskih domaćinstava u Osojanu sastao i sa predstavnicima institucija koje finansiraju Vlada Srbije i lokalne vlasti i preneo im da će u narednom periodu prioritet Kancelarije za KiM biti stvaranje boljih ekonomskih uslova za opstanak srpskog naroda na KiM, ali i efikasna pomoć socijalno najugroženijim porodicama.

Na sastanku je bilo i reči o realizaciji projekata koji se na teritoriji opštine Istok finansiraju sredstvima Vlade Srbije.