Bolnica u selu Pasjane stub opstanka Srba u Kosovskom Pomoravlju

Pasjane, bolnica
Izvor: Gračanica Onlajn, prt. sc.

Kada sa Kosova svakodnevno odlazi veliki broj mladih svih zajednica, potrebno je, osim zaposlenja, bezbednosti i jasne političke situacije, obezbediti i dobar obrazovni sistem, a posebno zdravstvenu zaštitu na visokom nivou. To je posebno važno za Srbe na Kosovu, javlja Gračanica Onlajn.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, na osnovu Ahtisarijevog plana može da organizuje primarne, sekundarne i tercijalne zdravstvene ustanove u srpskim sredinama.

Jedna od takvih ustanova je i opšta bolnica u selu Pasjane, koja funkcioniše u okviru Zdravstvenog centra Gnjilane.

U okviru Zdravstvenog centra Gnjilane, u selu Pasjane, u opštini Parteš, opšta bolnica radi od 2015. godine. Tada je sa radom započelo ginekološko, a sada ova bolnica ima i interno i pedijatrijsko odeljenje.

Ovo je jedina bolnica u Kosovskom Pomoravlju, koja funkcioniše u sistemu Republike Srbije, na osnovu Ahtisarijevog plana i pruža zdravstvene usluge srpskom stanovništvu Gnjilana, Kamenice, Novog Brda i Vitine.

Zdravstveni radnici, naravno, kako im nalaže i Hipokratova zakletva, leče sve koje im se obrate. To potvrđuje i vršilac dužnosti direktora bolnice dr Zoran Perić.

“U našoj bolnici i uopšte u Zdravstvenom centru u Kosovskom Pomoravlju leče se pacijenti iz svih zajednica, tu apsolutno ne pravimo nikakve razlike od samog početka, pacijenti srpske, albanske, romske i svi drugi kojima je pomoć potrebna dobijaju pomoć, lečenje dosta uspešno radimo i za sada nema nikakvih problema”, kaže Perić.

Perić navodi da su relativno dobro opremljeni, da možda jedino nedostaje rendgen aparat i da će ubuduće usmeriti energiju na nabavku ovog aparata.

Za građane Kosovskog Pomoravlja bolnica u Pasjanu je, kako navode, stub opstanka Srba i relativno su zadovoljni uslovima i radom medicinskog osoblja.

Pacijenti navode da je najveći problem nedostatak lekova i da po njih idu najčešće u Vranje.