Borba protiv korupcije i dalje tabu tema

Skupština Kosova
Izvor: Facebook

Pravnici ocenjuju da je na Kosovu proces borbe protiv korupcije težak izazov i da ove godine nije bilo efektivnih promena po tom pitanju, piše Ekonomija onlajn.

Izvršni direktor Pravnog instituta Kosova Ehat Miftaraj rekao je da je borba protiv korupcije i dalje tabu tema na Kosovu i da tokom 2021. godine, kao i prethodnih nije donešena nijedna pravosnažna presuda za to krivično delo.

„Nažalost, korupcija na visokom nivou i dalje je jedna od tabu tema. Tužilštvo, pravosuđe, ali i Kosovska policija, ne vode istrage, ne gone krivično, kako bi prestupnici bili kažnjeni u razumnom roku“, rekao je Miftaraj.

Dodao je da je prethodnih godina i u tekućoj godini za korupciju podignut određeni broj optužnica, ali bez pravosnažnih presuda kojim bi se visoki funkcioneri smestili u zatvor i da je jedina kazna oduzimanje nelegalno stečene imovine.

Ističe da zastarelost slučajeva u pravosuđu nije novina na Kosovu, i da bi predmete za krivično delo korupcija trebalo što pre proveriti.

"Postoje slučajevi u kojima se optužuju visoke javne ličnosti, ako se takvi slučajevi ne procesuiraju biće zastareli predmeti, ukoliko Vlada ne izvrši proveru i ništa se novo neće dogoditi kao i prethodnih godina“, zaključio je Miftaraj.

Advokat Arber Jašari rekao je da su slučajevi korupcije složeni i da zahtijevaju stručnu istragu i da se radi uglavnom o ljudima koji su na visokim pozicijama, kao i to da je njihovo procesuiranje sa epilogom u interesu građana.

„Ljudi na visokim položajima umešani u korupciju ne ostavljaju tragove za sobom i da bi takve slučajeve trebali da vode profesionalci“, naglasio je Jašari.

Dodao je da slučajevi korupcije uvijek zanimaju javnost, možda više nego krađe i drugi slučajevi i istakao da su za borbu protiv korupcije potrebni profesionalci svih nivoa, posebno u policiji.

Govoreći o zastarelosti predmeta u slučajevima korupcije Jašari je rekao da u pravu postoji relativna i apsolutna zastarelost što zavisi od slučaja, te da što je više krivično delo kažnjivo, to je rok zastarevanja duži.

"Obično se relativna zastarelost prekida kada država preduzme neke radnje. Da bi se podigla optužnica, mora se sprovesti  istraga, naravno, i to je nešto što ne možemo prejudicirati, jer to podrazumeva aktivnost tužilaštva i policije, a tema korupcije je pomalo komplikovana i preuveličana", zaključio je Miftaraj.