Čadež: Mini Šengen je dobar i za politiku, red je da se ljudima isporuči budućnost

Marko Čadež
Izvor: Večernje novosti

Mini-Šengen je važan za privredu čitavog regiona, naglašava predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež u intervjuu za Dojče vele.

To je prema njegovim rečima tako, jer strani investitori koji ulažu u region ne traže samo mogućnost da tu nešto proizvode, već traže i tržište. A nije svejedno da li je to tržište sa dva, četiri, ili sa osamnaest, miliona ljudi.

Čadež naglašava da bi ekonomski odnosi u regionu trebalo da se razvijaju nezavisno od politike. „Politički pregovori imaju svoj okvir“, ali ne bi zbog toga trebalo „blokirati ljude da rade“. Mini-Šengen i jeste značajan zbog toga što će uklanjati takve političke blokade.

U svetlu zamerki Prištine Beogradu da vrši opstrukciju plasiranja kosovskih proizvoda na srpsko tržište, Čadež smatra i da je potencijal mini-Šengena za Kosovo veoma veliki, da će omogućiti kosovskim privrednicima da rade bolje, lakše i da prodru na srpsko tržište. Predsednik Komore Srbije očekuje da će uskoro biti rešen način na koji se roba sa Kosova deklariše u Srbiji i konstatuje da su privrede Srebije i Kosova povezane „kao sistem spojenih sudova“.

Priština je u pravu kada se žali da je otežan plasman kosovskih proizvoda na srpsko tržište, kaže Čadež, ali naglašava da je u odnosu na 2019. godinu obim plasmana robe sa teritorije Kosova u Srbiju povećan za više od 60 odsto.

Mini-Šengen - dobar i za politiku

Čadež očekuje da će pre svega oživeti projekti realizacije garantnih šema sa poslovnim bankama – što očekuje u drugom kvartalu ove godine. Najavljuje i neke veće infrastrukturne projekte kao što je saobraćajno povezivanje Niša i Prištine. Važno će biti i da se najmanje jedna luka u Albaniji poveže sa regionalnom saobraćajnom infrastrukturom, što bi značilo postojanje logističke veze „od Albanije, pa do Centralne Evrope“.

Predsednik PKS poručuje da su velike razlike u percepciji ideje zajedničkog ekonomskog tržišta na Zapadnom Balkanu – prevaziđene. I to pre svega zato što je to pitanje opstanka lokalnih privreda. Mini-Šengen je dobar i za politiku, zato što je prilika da se i biračima konačno nešto opipljivo isporuči.

„Nije moguće decenijama isporučivati prošlost i nadati se da ćete dobijati glasove“.

Sada je, kaže predsednik Privredne komore Srbije, red da se „isporuči budućnost“.

Milan
24. Januar 2021.
Jad i beda nemačke obaveštajne službe kad su ovog mučenika našli da radi za njih...