Čadež: Na sajmu vina u okviru "Otvorenog Balkana" očekujemo oko 360 izlagača

Marko Čadež
Izvor: RTV

Na Sajmu vina koji će se održati u Beogradu od četvrtka do nedelje u organizaciji zemalja inicijative Otvoreni Balkan prema rečima predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža, očekuje se oko 360 izlagača, proizvođača vina iz više od 20 zemalja sveta, prenosi RTV.

Čadež za Tanjug kaže da će biti organizovan i samit lidera članica "Otvorenog Balkana".

"Na samitu će učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučcih i premijeri Albanije Edi Rama i Severne Makedonije Dimitar Kovačevski", rekao je Čadež i dodao da će u fokusu biti, između ostalog, sporazum o stablinosti snabdevanja hranom.

"To pokazuje da ova inicijativa daje konkretne rezultate", navodi Čadež.

Dodaje da posle samita u Beogradu sledi operacionalizacija dogovora o zajedničkom tržištu rada.

Prema njegovim rečima, čeka se još samo ratifikacija u parlamentu Severne Makedonije, što bi moglo da se dogodi u danima posle sajma, čime bi bili stvoreni uslovi da počne primena dogovora.

Govoreći o izlagačima na Sajmu vina, Čadež kaže da najviše njih, više od 200, dolazi iz zemalja inicijative Otvoreni Balkan, dakle Srbije, Severne Makedonije i Albanije, ali da će biti zastupljen i ceo naš region.

"Biće to veliki festival vina, ali ono što je za nas u PKS posebno važno jeste da će to biti festival posla, pa je Privredna komora Srbije sa kolegama iz druge dve zemlje OB dovela oko 70 velikih kupaca iz celog sveta, iz Amerike, Kine, Švajcarske, Francuske, koji prvo žele da se upoznaju sa našim vinima, a onda i da naprave posao", kaže predsednik PKS.

Navodi da se Privredna komora Srbije posebno anagažovala da na sajam dovede časopis Falstaf, koji je jedna od najvećih i najznačajnijih publikacija kada je reč o promociji vina i da bi to trebalo da pomogne da se za naše vinare otvore nova tržišta.

"Privredna komora Srbije podržava naše proizvođače vina, organizujući im nastupe po sajmovina kao što su sajmovi u Dizeldorfu i Šangaju, ali ovo je prvi put da smo ovde zajedno domaćini i spremno dočekujemo velike kupce. Na sajmu će biti i puno susreta između naših proizvođača i kupaca, a ovo je i prilika da se i mi u regionu bolje upoznamo", kaže Čadež.

On ističe da je Srbija poslednjih desetak godina pokazala da ume da pravi dobra vina i da bi sada trebalo da se vidi kako da se od toga napravi i dobar posao.

Navodi da u Srbiji ima oko 430 registrovanih proizvođača vina i da je veoma važno da se nastave subvencije Vlade Srbije odnosno resornog Ministarstva poljoprivrede ovom sektoru, koje su i pomogle bumu proizvodnje, kada je reč o grožđu, ali i vinu.

Predsedništvo Srbije je najavilo da će prvi međunarodni sajam vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana" pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a u okviru inicijative Otvoreni Balkan, biti održan na Beogradskom sajmu od 1. do 4. septembra.

Podgoričke Vijesti pišu da će i premijer Crne Gore Dritan Abazović otputovati 1. septembra u Beograd, gde će na poziv organizatora učestvovati na Međunarodnom sajmu vina "Vinska vizija Otvoreni Balkan".