Ćaljaj: Značajni rezultati Kosovske policije u borbi protiv svih vidova kriminala

policija
Izvor: GazzetaExpress

Direktor Kosovske policije Rašit Ćaljaj izjavio je danas, na ceremoniji povodom završetka godine, da je policija u ovoj godini zabeležila značajne rezultate u borbi protiv svih vidova kriminala, prenosi Indeksonlajn.

Ćaljaj je naglasio da je u saobraćajnim nesrećama na Kosovu zabeleženo 13 odsto teških povreda, dok je 13,3 odsto lakših povreda i dodao da je bilo 10,8 odsto poginulih.

Takođe, on je naveo da je u odnosu na prethodnu godinu, zabeleženo 23,2 odsto manje krađa, dok je 21,2 odsto manje teških krađa.

Ćaljaj je naglasio da je Kosovska policija imala uspeha u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, uz ocenu da je borba protiv svih vidova kriminala veoma važna za Kosovo i dalji napredak.

U borbi protiv trgovine narkoticima imali smo 1.336 slučajeva precizirao je on, i dodao da su podnete 1.173 krivične prijave, uhapšeno 1.489 osoba, a izvršeno je 929 policijskih operacija i 10.085 pretresa.

„U oblasti borbe protiv privrednog kriminala istražuje se 186 slučajeva, 156 novih slučajeva, dok se istražuju 163 slučaja imovine stečene neleganim putem“, naglasio je Ćaljaj.

Ćaljaj je naveo da je borba protiv zelenaštva jedna od oblasti u kojoj je urađeno mnogo i dodao da su istražena 22 slučaja, uhapšeno je 15 osumnjičenih i podneto 20 krivičnih prijava protiv 40 lica.

Direktor Kosovske policije je dodao da je u borbi protiv trgovine ljudima vođeno 139 slučajeva, od kojih je 121 novi slučaj.

„Uhapšeno je 199 osumnjičenih lica i podneseno 65 krivičnih prijava, tri kriminalne grupe su uništene, 22 su bile žrtve trgovine ljudima, od kojih je 21 pruženo utočište u odgovarajućim skloništima“, ukazao je on.

Ćaljaj je istakao da su tokom 2019. pokrenuta tri nova slučaja u borbi protiv terorizma, 76 slučajeva je prebačeno iz prethodnih godina koje se i dalje istražuju, sedam osoba je uhapšeno, sedam krivičnih prijava podneto je protiv 10 lica.