Carina Kosova: Za srpsku robu mora da piše da ide u Republiku Kosovo

Kosovski carinik Mizbah Juković
Izvor: Kosovo Online

Kosovski carinski službenik na administrativnom prelazu Jarinje Mizbah Juković rekao je za Kosovo Onlajn da je odlukom kosovske vlade tačno određeno po kojoj proceduri mogu da uđu kamioni sa robom na Kosovo.

"Rešenjem Vlade Republike Kosovo 1/37 donete su mere koje predviđaju da roba srpskog porekla treba u svoj propratnoj dokumentaciji da ima ustavni naziv Republika Kosovo. Za one koji voze robu iz drugih država, ali to čine kamionima sa srpskim tablicima treba preko kosovske kancelarije u Beogradu da se dobije dozvola za ulazak na teritoriju Republike Kosovo“, kaže Juković.


On poručuje da istu dozvolu moraju da imaju i prevoznici koji su u tranzitu kroz Kosovo, ali koji imaju srpske registarske oznake.

Juković dodaje da od jutros nije bilo kamiona sa srpskim tablicama i sa srpskom robom koji su prošli preko prelaza i ušli na Kosovo.

"Mi radimo od jutros od osam i za sad nije stigao nijedan mejl. Uzeli smo podatke od vozača i rekli smo im da ćemo im odmah javiti kada dobiju odobrenje“, zaključio je Juković.