Ćeljaj: Omogućiti deci pravo na školovanje

Naim Ćeljaj
Izvor: Ekonomia Online

Kosovski ombudsman Naim Ćeljaj pozvao je Savez samostalnih sindikata Kosova da prekine štrajk, kako bi se deci omogućilo pravo na školovanje koje im pripada, prenosi Reporteri.

Ćeljaj je u saopštenju za medije rekao da je proteklih dana imao odvojene sastanke sa predstavnicima sindikata i Vlade u nastojanju da se izađe iz nastale situacije.

„Uprkos naporima koje je uložio kao posrednik, nažalost nije postignut dogovor. Strane nisu našle konsenzus, zadržavajući isti stav kada je reč o pitanju finansijske pomoći“, navodi se u saopštenju.

Ombudsman je podsetio strane da je prioritet interes dece i njihovo pravo na obrazovanje koje garantuje Ustav.

On je ponovio važnost poštovanja prava na sindikalno organizovanje i prava na sindikalno delovanje, ali i da u sadašnjoj situaciji svaki propušteni čas ima nenadoknadive posledice po decu i nastavak štrajka je štetan u mnogim aspektima.

„Svaka lekcija za decu je važna za njihovu pripremu za život i podizanje njihovog potencijala za bolju budućnost. Ombudsman je danas dobio odgovor iz Vlade da su spremni da razgovaraju sa njim dok čekaju odgovor od sindikata”, kaže se u saopštenju.