Češki humanitarci na svadbi momka iz Goraždevca

Venčanje Pavla i Sare Dakić u Goraždevcu
Izvor: Politika

David Mlinek, Daniel Švarc i Jan Čopak iz Češke postali su poznati široj javnosti u našoj zemlji po pomoći koju godinama donose Srbima na Kosovu. Pre nekoliko dana stigli su u Srbiju sa darovima u rukama, ponovo namenjenim našim žiteljima na Kosmetu. Ali ovoga puta povod je bio malo drugačiji – Česi su stigli u svatove, piše Politika.

Prevalili su oko 1.000 kilometara kako bi došli na svadbu srpskog mladića iz Goraždevca kome su u humanitarnim posetama pomagali, a on je u međuvremenu porastao i u trenucima najveće sreće na njih nije zaboravio.

Česi naglašavaju da im je srce puno ponosa i sreće zbog toga što je Pavle Dakić našao mesta među svojim zvanicama i za njih i da im je time ostvario davnašnju želju da prvi put dođu na srpsku, pravoslavnu svadbu i izbliza vide sve naše običaje.

Kako objašnjavaju, Pavla su upoznali na liturgiji u manastiru Visoki Dečani kojoj su prisustvovali nakon podele pomoći. On je oko tri godine bio kustos u toj svetinji upisanoj na Uneskovu listu svetske baštine. Zapao im je za oko kada su čuli da je brat od strica dvanaestogodišnjeg Pantelije Dakića koji je, u terorističkom napadu čiji počinioci nisu još otkriveni, 2008. godine sa devetnaestogodišnjim drugom ubijen dok su se bezbrižno kupali na reci Bistrici.

U razgovoru o teskobnom životu Srba Pavle im se mnogo svideo, pa su ostali u kontaktu i poklonili mu laptop računar.

Mladić im to dobročinstvo nikada nije zaboravio i kada je zaprosio svoju izabranicu Saru iz Sombora, odlučio je da će Česi, sa Dimitrijem Markovićem iz Bajine Bašte koji rukovodi i učestvuje svim njihovim humanitarnim akcijama, imati počasno mesto na svadbi.

"Čehe smatram svojom braćom, jer su to zaslužili pomažući opstanak srpskog naroda na KiM. Inače, svi slovenski narodi su mi bliski i bratski, a češki sam posebno zavoleo zahvaljujući ovim dobrotvorima. Video sam ih za Božić kada su donosili pomoć na Kosmet i istog trena ih pozvao na svadbu. Obradovali su se i odmah rezervisali avionske karte, iako smo imali još pola godine do svadbe. Na slavlju gotovo da nisu ni seli, samo su se veselili i igrali. Ulepšali su nam taj dan", istakao je Pavle koji zbog posla boravi u Beogradu, gde je i upriličeno svadbeno veselje.

Dodao je da je mladu Saru oduševio svadbeni poklon gostiju iz Češke, koji obuhvata avionske karte za mladence i sedmodnevni boravak sa pansionom u Pragu.

I dok su češke supruge sa Dimitrijevom Radom na svadbi učile da igraju naše narodno kolo David Mlinek je neprestano ponavljao kako su Srbi divan narod, veseleći se uz svaku pesmu u kojoj se pominje Kosovo.

"Imao sam veliku želju da prisustvujem srpskoj svadbi i posebno mi je drago što sam vaše običaje i čin venčanja posmatrao baš kod Pavla Dakića iz Goraždevca. Mnogo mi je žao što nismo uspeli da stignemo i na drugu svadbu na kojoj su nas pozvali srpski mladenci iz Jasenovika na KiM ", istakao je za „Politiku” Mlinek.

Ljubav koju njegovi sunarodnici gaje prema Srbima kao da je osećao i najmlađi Čeh, dvoipogodišnji Jan Švarc, čiji je tata Daniel 2008. kod Podujeva boravio kao pripadnik Kfora, posle čega je prešao u pravoslavlje, pa sebe i sina krstio u Visokim Dečanima i Gračanici.

U jeku veselja mali Jan pronašao je srpski barjak, bar metar veći od njega, i na oduševljenje svih s njim je veselo paradirao kroz razigrane svatove.