Četiri od deset imigranata koji prelaze kanal Lamanš su Albanci

Imigranti
Izvor: Koha ditore

Broj albanskih imigranata koji odlaze u Veliku Britaniju ove godine je znatno veći nego ranijih godina, a istraživanje pokazuje da su četiri od deset migranata koji čamcima prelaze kanal Lamanš, državljani Albanije, prenosi Koha.

Prema izveštaju "Mejl on sandej", više ilegalnih imigranata dolazi iz Albanije, gde nije bilo rata u poslednjih 25 godina, nego iz zemalja koje su trenutno u sukobu.

Dodaje se da migranti na teži put kreću uglavnom iz ekonomskih razloga.

Izveštaj je objavljen nakon što su stručnjaci Kraljevske mornarice i obaveštajnih službi otkrili da devet kriminalnih grupa organizuje većinu ilegalne trgovine ljudima.

"Za šest nedelja ovog leta, 1.075 Albanaca prešlo je Lamanš u malim čamcima, ozbiljno rizikujući svoje živote. Čak 37 odsto imigranata koji su ušli u Britaniju od 1. juna do 1. jula su državljani Albanije. Bande kupuju ogromne čamce na naduvavanje preko interneta od kineskih fabrika, a broj ljudi u njima je iznad kapaciteta koji mogu da nose. Posle Albanije, najviše ilegalnih imigranata je iz Irana sa 13 odsto, Avganistana, Iraka, Sirije i Eritreje", navodi se u izveštaju "Mejl on sandej".

Dodaje se da brojke dokazuju izjave ministarke unutrašnjih poslova Priti Patel da su većina onih koji prelaze Lamanš ekonomski migranti i nisu pravi azilanti.

Stručnjaci kažu da društvene mreže pomažu kriminalnim bandama da reklamiraju svoje usluge za uplate do 5.500 funti po osobi.

Preko 28.000 izbeglica prešlo je Lamanš malim čamcima 2021. godine, a očekuje se da će se ovaj broj udvostručiti ove godine.