Čisti se korito Gračanke kako bi se sprečile moguće poplave

Čišćenje reke Gračanke
Izvor: Kosovo Online

Javno komunalno preduzeće “Ekologija” započelo je akciju preventivnog čišćenja korita reke Gračanke kako ne bi došlo do njenog izlivanja ukoliko dođe do obilnijih padavina.

Radnici “Ekologije” su, na poziv i po prijavi meštana Gračanice, uz pomoć mehanizacije očistili nagomilan mulj, rastinje i smeće duž korita reke gde je postajala opasnost od izlivanja.  

“Došlo je do nagomilavanja rastinja, otpada i mulja što podiže nivo vode, blokira njen normalan protok i stvara probleme domaćinstvima u neposrednoj blizini. ’Ekologija’ nema mandat ni obavezu da održava rečno korito, ali je akcija čišćenja organizovana preventivno jer bi u slučaju većih padavina u ovom delu došlo do izlivanja vode iz rečnog korita“, pojašnjava za Kosovo onlajn izvršni direktor ovog preduzeća Dejan Dimitrijević.

JKP “Ekologija” je tokom leta očistila atmosferske kanale u selima Suvi Do i Skulanevo.

“Prilikom razgovora sa meštanima saznali smo da njihov najveći problem nisu deponije, već kišni kanali koji su zatrpani. Godinama niko nije radio na njihovom pročišćavanju. To je i uticalo da ova mesta budu poplavljena nakon poplava koje su nas nedavno zadesile”, rekao je Dimitrijevic.

Akcije rasčišćavanja atmosferskih kanala nastaviće se i u narednom periodu. Podsetimo da su u poplavama koje su pogodile opštinu Gračanica u januaru ove godine poplavljena mnoga sela čime je naneta velika šteta brojnim domaćinstvima.