Članovi sindikata TV Most i RTV Gračanica stupili u štrajk glađu

RTV Gračanica
Izvor: Kosovo Online

Članovi sindikata "TV Most" iz Zvečana i "RTV Gračanica" iz Gračanice, započeli su danas štrajk glađu.

Kako se ističe u saopštenju koje je izdala sindikalna organizacija JP "Mreža Most" članovi sindikata odlučili su se na ovaj korak kako bi skrenuli pažnju javnosti na svoju situaciju.

Dodaje se da neće odustati od štrajka do ispunjenja zahteva, a to su povećanje plate i ostvarivanje prava na kosovski dodatak.

"Trenutna neto plata velike većine naših radnika je od 40.000 do 45.000 dinara i nije se povećavala zadnje tri, četiri godine, uprkos ogromnoj inflaciji i teškoj situaciji u društvu", navosi se u saopštenju.

Kažu da kosovski dodatak, radnici ovog preduzeća koji rade i žive na Kosovu nikad nisu ostvarili i da još uvek nemaju odgovor zašto je to tako.

"Iako je predsednik Srbije Alesandar Vučić decembra 2018. godine zamolio Kancelariju za KiM javno na konferenciji za medije da se za zaposlene u 'Mreža Most' nađe način da dobiju kosovski dodatak. Naši novinari imaju pravo na Kosovski dodatak  isto kao i profesori, doktori i ostali radnici  koji primaju Kosovski dodatak. Mi samo želimo da radimo svoj posao, da ostanemo i živimo na KIM sa svojim porodicama  ali i da imamo ista prava i uslove kao i radnici u drugim preduzećima. Nakon mnogih bezuspešnih razgovora, obećanja i pokušaja da razgovorom naša sindikalna organizacija dođe do rešenja, nama ništa drugo ne preostaje osim štrajka glađu, a poslednja nada svih nas je naš predsednik naše države Aleksandar Vučić koga pozivamo i molimo da nam reši problem", ističe se u saopštenju koje je potpisao sindikat zaposlenih.